Sarajevo: "massamoord Kroaten op dorpelingen'

SARAJEVO, 25 OKT. De Bosnische Kroaten hebben een moslim-dorp in Centraal-Bosnië platgebrand; in VN-kringen wordt gevreesd dat ze daarbij een aantal dorpelingen hebben vermoord.

De Bosnische Kroaten werden er gisteren door radio-Sarajevo van beschuldigd het moslim-dorp Stupni Dol in de buurt van Vares te hebben platgebrand en de inwoners te hebben vermoord. Dit zou zijn gedaan uit wraak voor een offensief dat de moslim-strijdkrachten in het gebied tegen de Kroaten zijn begonnen.

VN-soldaten hebben de vernietiging van het dorp bevestigd. Alle huizen zijn systematisch in brand gestoken en van het dorp zijn slechts rokende puinhopen over. De VN-militairen konden echter tot dusverre de beweringen over de massamoord op de inwoners bevestigen noch ontkennen. De Kroaten weigerden de VN-soldaten tot het dorp toe te laten; bovendien was de toegang tot Stupni Dol via niet door de Kroaten bewaakte wegen met anti-tankmijnen onmogelijk gemaakt.

Een woordvoerder van de VN-vredesmacht zei “het ergste te vrezen” voor de 260 inwoners van Stupni Dol. Slechts dertien inwoners zijn terecht; zij hebben melding gemaakt van zware gevechten op zaterdag en van zestig doden onder de burgerbevolking; de overlevenden zouden, voor zover ze niet konden ontsnappen, door de Kroaten gevangen zijn genomen en zijn weggevoerd.

Bij Servische artilleriebeschietingen op Sarajevo zijn zaterdag veertien mensen om het leven gekomen en vijftig gewond. Er vielen zaterdag meer dan negenhonderd Servische granaten op de Bosnische hoofdstad. (Reuter)