Politie pakt jongeren op om racistische leuzen

ROTTERDAM, 25 OKT. De Rotterdamse politie heeft zaterdagmiddag bij NS-station Blaak negentien jongeren opgepakt wegens openlijk racisme. Zij brachten de Hitlergroet, riepen discriminerende leuzen en verspreidden racistisch materiaal in de Rotterdamse binnenstad.

De arrestanten in de leeftijd van 16 tot 25 jaar, maakten deel uit van een groep van ongeveer zestig jongeren die uit het hele land naar Rotterdam waren gekomen om een manifestatie van "Jongeren tegen Racisme' te verstoren.

De anti-racisme demonstratie die driehonderd jongeren trok, verliep rustig. De politie was vooraf op de hoogte van de komst van de ordeverstoorders en wist mede door de aanhoudingen een confrontatie tussen beide groepen te voorkomen. Twee arrestanten werden zaterdag al op vrije voeten gesteld nadat ze een schikking van 125 en 175 gulden hadden geaccepteerd. De 17 anderen mochten ook naar huis, maar moeten zich binnenkort verantwoorden voor de rechter.

De politiewoordvoerder vindt het voorbarig om de samenscholing rechtstreeks in verband te brengen met de racistische leuzen en symbolen die gisteren in de Rotterdamse wijken Centrum, Tarwewijk en Kralingen-West werden aangetroffen. In Overschie werden hakenkruizen op een oorlogsmonument en een personenauto gespoten en kalkten de nog onbekende daders een bushalte onder met de leus "Ausländer raus'.

Op groene papierstrookjes die de racistische jongeren zaterdag uitdeelden, was het logo van de CP'86 afgedrukt. De politie kon niet bevestigen dat die partij achter de actie zit. CP'86-woordvoerder W.J. Beaux geeft toe dat de strookjes met teksten als "vol is vol' en "eigen volk eerst' afkomstig zijn van de CP'86. Volgens ingewijden is de rechts-extremistische partij met de verkiezingen in zicht begonnen aan een campagne van rassenhaat. Ook op veel muren en joodse graven die de afgelopen weken werden beklad, was het CP' 86-logo opgetekend. Beaux ontkent dat zijn partij een campagne om rassenhaat te stimuleren is begonnen.