Pearl Jam

Pearl Jam. Vs. (474549 2)

Net als Nirvana had Pearl Jam dit jaar de zware taak een opvolger te brengen voor de plaat die hun doorbraak heeft betekend. Ondanks het succes van de debuut-cd Ten, waarmee de band meteen tot supergroep was uitgegroeid, heeft Pearl Jam bij de opvolger Vs. ("Versus') de aanpak van Ten niet klakkeloos voortgezet. Het is nog steeds een stevig soort rock met een ruimtelijk geluid. Maar op Vs. hebben de nummers onderling meer afwisseling en zijn de tempi minder log. In de heldere produktie zijn alle instrumenten duidelijk te onderscheiden.

Muzikaal is Pearl Jam niet erg bijzonder: de drums beuken, de gitaren zijn effectief en rudimentair. Het is vooral de stem van zanger Eddie Vedder die prominent in de aandacht staat. Vedder heeft in zijn dictie nog steeds de neiging de woorden naar elkaar toe te trekken. Zo wordt zijn zang in sommige nummers tot de versterkte versie van het gemompel van een dronken man. In andere songs overheerst het pathos in zijn uithalen of de gelaten bespiegelingen, als "how much difference does it make?'. Vedder heeft het soort jeugdervaringen waarmee hij nog jaren stof voor teksten heeft. Bovendien zorgen de mensen in zijn omgeving nog eens voor zoveel leed dat Vedder voor Vs. genoeg materiaal had voor nummers over zelfmoord (Rearviewmirror) en drive-by shootings (Glorified Version Of A Pellet-gun).

    • Hester Carvalho