Pas helft van uitgaven Spelen Atlanta gedekt

ATLANTA, 25 OKT. Met nog duizend dagen te gaan tot aan de start van de Olympische Spelen van Atlanta is slechts de helft van de geschatte uitgaven van 1,6 miljard dollar (bijna drie miljard gulden) gedekt. Dat gebeurde door de verkoop van de televisierechten aan NBC en EBU (goed voor 439 miljoen dollar) en de contracten met olympische partners, die nog eens 369 miljoen opleverden.

De tijd dringt. Het olympische organisatiecomité van Atlanta (ACOG) moet zich volgend jaar januari tegenover de stedelijke overheid en die van de staat Georgia garant verklaren voor de totale kosten. Zowel stad als staat wil niet aan het eind van de Spelen met een schuldenlast blijven zitten.

Bij de organisatoren in Atlanta overheerst vooralsnog het optimisme. In de pijplijn van de olympische sponsors zitten na MCDonalds, die vorige week tekende, nog drie Amerikaanse bedrijven, die elk tussen de 10 en 40 miljoen dollar binnenbrengen. Daarnaast probeert men ook op kleinere schaal produktnamen aan de Spelen van Atlanta te verbinden. Maar in een tijd van economische onzekerheid blijkt dat geen eenvoudige opgave.

Afgelopen week gaf het controlebureau van de overheid toestemming de fundering te leggen van het Olympisch Stadion. Daar is 2,6 miljoen dollar mee gemoeid. De totale bouwkosten van het stadion bedragen 209 miljoen dollar. In totaal laat Atlanta voor 500 miljoen dollar aan olympische installaties verrijzen - als men tenminste niet op de uitvoering bezuinigt.

De organisatoren putten hoop uit het feit, dat de NationsBank niet alleen bereid is gebleken als één van de hoofdsponsors toe te treden, maar bovendien een lening van 300 miljoen dollar in het vooruitzicht heeft gesteld. (Reuters)