Palestijnen vrij ondanks moord op twee Israeliërs

PAG.4 ANALYSE

TEL AVIV, 25 OKT. Israel heeft vanmorgen een begin gemaakt met de vrijlating van 760 Palestijnse gevangenen ondanks de moord door de fundamentalistisch-islamitische organisatie Hamas op twee ontvoerde Israelische soldaten in de Gazastrook. Het gaat om zieken, vrouwen en mannen boven de 50 en onder de 16 jaar. Op last van premier Yitzhak Rabin zijn leden van Hamas en de Islamitische Jihad die op de lijst van de vrij te laten Palestijnen stonden, geschrapt.

De twee Israelische soldaten stapten gisterochtend vroeg in een auto met een Israelisch nummerbord, die naar later bleek was gestolen. In de auto zaten twee leden van Hamas die zich, met keppeltjes op het hoofd, als Israeliërs voordeden. Met enkele schoten in het hoofd werden de twee soldaten vermoord. De aanslag werd gepleegd in het Katif-district, in het zuidelijke deel van de Gazastrook, waar zich de grootste concentratie Israelische nederzettingen bevindt.

Ezzedin al-Kassem, de gewapende vleugel van Hamas, eiste korte tijd later de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. In Khan Yunis verspreidde Hamas pamfletten met een kopie van de identiteitspapieren van een van de vermoorde soldaten. De tekst luidde: “Dit is het cadeau van Hamas aan het vredesproces. Alleen op het kerkhof heerst vrede tussen ons en Israeliërs.”

Premier Rabin legde gisteren deze tegenslag voor zijn vredespolitiek uit als een poging van Hamas de Israelische publieke opinie op te zetten tegen de onderhandelingen met de PLO. Rabin zei dat Israel gelijktijdig de strijd tegen Hamas zal voortzetten en de Palestijnen die in een akkoord zijn geïnteresseerd zal blijven aanmoedigen. Nadrukkelijk wees hij erop dat de PLO sedert 13 september, toen het akkoord tussen Israel en de PLO werd getekend, geen enkele aanslag heeft uitgevoerd.

De oppositiepartijen hebben de aanslag aangegrepen om nogmaals de vredespolitiek van de regering-Rabin te hekelen. Zij hebben opgeroepen onmiddellijk alle besprekingen met de PLO te staken. Rabin zei vanmorgen verbitterd dat de PLO de moord niet heeft veroordeeld. Minister van communicatie Shulamit Aloni zei vanmorgen te verwachten dat de PLO dat nog wel zal doen. “Van een organisatie die een staat wil oprichten verwachten wij de veroordeling van de terreur.”