Nedlloyd wil Neddrill van de hand doen

ROTTERDAM, 25 OKT. Het Rotterdamse transportconcern Nedlloyd wil dochteronderneming Neddrill verkopen. Dit heeft het concern meegedeeld. Over de vorm van de verkoop en de reden ervan laat Nedlloyd zich niet uit.

Nedlloyd overweegt drie alternatieven voor de vervreemding van Neddrill: het onderbrengen van de dochteronderneming in een joint venture, een beursgang van Neddrill of verkoop van de onderneming.

Niet bekend

Een woordvoerder van het grote offshorebedrijf Heerema (4500 werknemers) zei vanmorgen dat wat zijn bedrijf betreft geen interesse in Neddrill bestaat. “Neddrill werkt in de beginfase van aannemingsprocessen. Wij zitten meer in de eindfase.”

In beurskringen werd vanmorgen terughoudend gereageerd op het voornemen. Neddrill is, samen met de 49-procents deelneming in luchtvaartmaatschappij Martinair, een van de winstmakers in het verliesgevende Nedlloyd-concern. Het Rotterdamse transportconcern leed over 1992 een verlies van 58,3 miljoen gulden. Over 1991 behaalde Nedlloyd nog een winst van 145 miljoen gulden.

“Op de korte termijn is een verkoop van Neddrill positief omdat er weer geld binnenkomt bij Nedlloyd. Maar op de lange termijn kost het ze winst”, zei een onderzoeker van CLN Oyens & Van Eeghen vanmorgen. Het aandeel Nedlloyd daalde vanmorgen in lijn met een zwakkere beurs met 1,80 gulden tot een koers van 50,80 gulden rond het middaguur.