Nedlloyd trekt de aandacht op dalende beurs

AMSTERDAM, 25 OKT. De Amsterdamse effectenbeurs moest na de afgelopen week met louter records vanochtend over een breed front wat terrein prijsgeven. De EOE-index daalde tegen de middag met 1,64 punten naar 381,16 punten

AMSTERDAM De beursvloer maakte zich nauwelijks zorgen over de koersdaling die zich vannochtend op de Amsterdamse effectenbeurs manifesteerde. Handelaren zien het als een normale reactie op de recordontwikkeling van de EOE-index, die afgelopen vrijdag met een slot van 382,80 punten een voorlopig record beleefde.

Er werd vanochtend alweer driftig gespeculeerd over een snel herstel. Sommige handelaren sloten zelfs niet uit dat ook de eerste dag van de beursweek met een nieuw record van de EOE-index zal worden afgesloten. Want met een einde van de forse koerswinsten wordt nauwelijks rekening gehouden. Het optimisme wordt gevoed door de enorme geldstromen van Amerikaanse beleggers die momenteel hun weg vinden naar een aantal Europese beurzen. Ook Amsterdam profiteert van die ontwikkeling.

De koers van Nedlloyd stond vanochtend onder druk door het nieuws dat het Rotterdamse scheepvaart- en transportconcern overweegt haar offshore-dochter Neddrill van de hand te doen. Een opmerkelijk gegeven tegen de achtergrond dat Neddrill een winstgevend onderdeel is van het zwaar verlies lijdende transportbedrijf. De geschatte boekwinst van 200 miljoen die een verkoop op zou leveren, zou de rentedragende schuld van 1,9 miljard van Nedlloyd omlaag kunnen brengen. Zelf streeft het bedrijf op dit punt naar een bedrag van 1,4 miljard. “Maar het lijkt mij toch een beetje op de kat in nood die rare sprongen maakt”, vertelde een handelaar vanochtend. “Je bedrijft op deze manier als Nedlloyd wel erg korte termijn politiek omdat je het moederbedrijf met de verkoop van Neddrill van een aantrekkelijke winstbijdrage zou beroven.”

Opvallend is verder dat Nedlloyd het bericht in de wereld brengt op een moment dat de koers afgelopen donderdag was gestegen tot 53,60 gulden, nog maar een dubbeltje lager dan het jaarrecord in 1993. Vanochtend kwam daar de reactie op. Nedlloyd moest tegen het middaguur 1,80 gulden inleveren op een openingskoers van 52,60. Er waren tegen het middaguur al bijna 130.000 aandelen van het fonds verhandeld.

VNU behoorde aanvankelijk tot de stijgers door een gerucht over een overneming door de Duitse gigant Bertelsmann. Maar een woordvoerder van het bedrijf deelde desgevraagd mee dat VNU de koersschommelingen goed in de gaten houdt en niet de indruk heeft dat één partij grote hoeveelheden aandelen van het fonds koopt. De koers die eerste met een gulden steeg dook in het begin van de middag naar 151.20, drie dubbeltjes onder de openingskoers.

Bij de internationale waarden moest Koninklijke Olie een gulden terug op 197,60, Unilever 1,40 op 213,60 en Akzo 1,80 op 179,70. Hoogovens, Philips en KLM moesten tot drie dubbeltjes prijsgeven.

Op de parallelmarkt moest Satcom (apparatuur voor telecommunicatie) twee dubbeltjes terug naar 17,80 gulden.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio stegen de koersen voor de vierde achtereenvolgende dag. Niettemin werd de stijging afgeremd door winstnemingen. De Nikkei-index van 225 aandelen sloot uiteindelijk 44,50 punten hoger op 20.309,33. Veel beleggers zochten hun heil in aandelen van grote ondernemingen die het afgelopen jaar behoorlijk winst hebben gemaakt en waarvan de winstverwachtingen voor de recente toekomst ook gunstig zijn. In totaal werden in Tokio vandaag ongeveer 300 miljoen aandelen verhandeld.