Menselijke embryo's gekloneerd in de VS

De Amerikaanse medische onderzoeker Jerry Hall heeft als eerste menselijke embryo's gekloneerd. De tot twee- en drielingen gesplitste embryo's, voorzien van een kunstmatig omhulsel, zijn vernietigd nadat ze tot enkele cellen grootte waren uitgegroeid.

De onderzoekers hebben hun onderzoeksresultaat op 13 oktober aan collega-onderzoekers gepresenteerd op een congres van de American Fertility Society. De organisatie van het congres was aanvankelijk verdeeld over toelating van het onderzoek, meldde The New York Times gisteren. In het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science van aanstaande vrijdag verschijnt een redactioneel artikel waarin de techniek uit de doeken wordt gedaan.

Hall, werkzaam op het centrum voor in vitro-fertilisatie van de George Washington-universiteit in Washington, verdedigt zijn onderzoek, omdat het echtparen kan helpen waarvoor bij een IVF-behandeling slechts één embryo beschikbaar is. Splitsen van het ene embryo tot bijvoorbeeld een vijfling zou de succeskans aanmerkelijk verhogen. Niet alle embryo's hoeven tegelijkertijd te worden teruggeplaatst. Ze kunnen in de diepvries worden bewaard.

De onderzoekers hebben bij dit experiment geen embryo's teruggeplaatst en alleen embryo's gekloneerd die normaal gesproken niet tot een normaal kind uitgroeien. Hall gebruikte eicellen die door twee spermacellen tegelijk waren bevrucht. In IVF-laboratoria worden die regelmatig gevonden en niet geïmplanteerd bij de moeder omdat ze door hun drievoudige chromosoominhoud vrijwel altijd tot een miskraam leiden. De onderzoekers gebruikten zeventien embryo's, waar ze uiteindelijk 48 klonen van verkregen. Er werden technieken gebruikt die al gangbaar zijn bij het klonen van dierlijke embryo's.

De directeur van het IVF-centrum Robert Stillman omschreef het experiment als een kleine wetenschappelijke stap. Hij ontkende dat met dit experiment alle problemen rond het kloneren van mensen zijn opgelost. De embryo-s waren kernloos en groeiden niet verder dan het achtcellig stadium.

De medisch-ethische commissie van de Washington-universiteit had de experimenten op deze dubbelbevruchte embryo's goedgekeurd. Ethici in de VS hebben na de publicatie in de New York Times van gisteren verontrust gereageerd. Arthur Caplan, directeur van het Center for Bioethics van de universiteit van Minnesota, tegen de New York Times: “Het leidt tot "een kind van je keuze'. Als je een kind krijgt dat je bevalt, zeggen ze dat er nog een paar van in de diepvries liggen.” De techniek opent de mogelijkheid om na jaren nog een identieke tweeling geboren te laten worden, bijvoorbeeld voor transplantatiedoeleinden. Caplan noemde een van de grootste gevaren dat de techniek kennelijk zo makkelijk is. (AP)