Marjan Berk

Marjan Berk: Sterke benen. SB001 (020-6686283)

“We wilden,” schrijft Marjan Berk in het tekstboekje bij haar cd Sterke benen, “nog één keer laten zien dat het ook in het Nederlands kan. Niet dat er niet van alles in onze taal wordt gezongen, maar nu juist die vrolijke swingende muziek uit mijn jeugd, de jaren veertig en vijftig, die hoor je eigenlijk nooit voorzien van een Nederlandse tekst.”

De vroegere cabaretière zingt op deze in eigen beheer geproduceerde cd dan ook geen cabaretliedjes, waarvan de muziek per definitie ondergeschikt is aan de tekst, maar elf nummers in het swing- en pop-idioom waarvan de tekst zich soepel voegt naar de muziek. Rondom haar vaste gitaristen Ruud-Jan Bos en François van Bemmel is per nummer een bijpassend ensemble geformeerd, dat kan swingen als vroeger de Diamond Five en evenmin de hand omdraait voor een wulps ritselende bossa-nova. Met haar karakteristieke cracquelé-stem zingt Marjan Berk tussen haar muzikanten over de liefde, het huishouden, de muziek en het “Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij” van Bloem.

De veelzijdigheid van het repertoire blijkt vooral uit de tegenstelling tussen een jazzy nummer als Broodroof, een overtuigend pleidooi voor de authentiekeklank van trompet, tenorsax en trombone, en de malligheid van My grandma bakes a fuckin' good fruitcake waarin sequencers en sampling de begeleiding vormen.

    • Henk van Gelder