Links Europa en korter werk

LE BOURGET, 25 OKT. Michel Rocard is met ruime meerderheid gekozen tot eerste-secretaris van de Franse socialisten. Hij leidt zijn partij in de oppositie en bij de Europese verkiezingen volgend jaar. Zijn thema's zijn: herstelde eenheid van links, een sociaal Europa en een vierdaagse werkweek.

Het gisteren afgesloten congres van de Parti Socialiste stond sterk in het teken van de hereniging. Kopstukken uit de partij, die het niet eens waren geweest met de machtsgreep van Rocard na de verpletterende nederlaag bij de verkiezingen van een half jaar geleden, legden zich neer bij het onvermijdelijke. Rocard kreeg bijna 81 procent van de stemmen.

Ook de beleidsuitgangspunten van Rocard en de zijnen werden met ruime meerderheid door het congres aanvaard. Zonder zich nu aan exacte doelstellingen te binden, mikt hij duidelijk op een brede, linkse coalitie. Of hij in '95 dingt naar de opvolging van zijn partijgenoot president Mitterrand, wil Rocard nog niet zeggen. Voorlopig mikt hij op herwinnen van het vertrouwen. Rocard opende de deur naar critici binnen de partij, de twee soorten Franse Groenen en de communisten.

Rocard stelde zich beschikbaar als Europees lijsttrekker op voorwaarde dat die lijst om en om uit mannen en vrouwen zou bestaan. De rechtvaardigheid die een “Europese New Deal moet gaan garanderen, zag Rocard weerspiegeld in het delen van werk. Herstel van de economische groei is volgens hem niet genoeg; een andere organisatie van het werk is onvermijdelijk. Maar wie denkt dat een vierdaagse werkweek kan worden ingevoerd zonder verlaging van inkomens, bedrijft illusiepolitiek, aldus Rocard.