Leger Sjevardnadze rukt op in Georgië

TBILISI, 25 OKT. In het westen van Georgië hebben regeringsgetrouwe troepen het afgelopen weekeinde de gewapende aanhangers van ex-president Zviad Gamsachoerdia verdreven uit zes van de twaalf steden die ze in bezit hadden en zijn ze het grondgebied van de provincie Mingrelië - het bolwerk van Gamsachoerdia - binnengetrokken.

De stad Martvili, 45 kilometer ten noordwesten van Georgië's tweede stad, Koetaisi, werd gisteren door de troepen van president Sjevardnadze ingenomen. Het was voor het eerst in weken dat zij erin slaagden een bolwerk van de "zviadisten' in te nemen in plaats van slechts gebieden te heroveren die ze eerder aan de opstandelingen waren kwijtgeraakt. Ze rukken sinds gisteren op in de richting van Senaki, het belangrijkste bolwerk van de aanhangers van Gamsachoerdia. Volgens het Georgische ministerie van defensie hebben ze ook Abasha ingenomen, op de weg naar Senaki, maar dit bericht kon niet worden bevestigd. Verder hebben de regeringstroepen vooruitgang geboekt in hun pogingen de belangrijke havenstad Poti op de zviadisten te heroveren. Wanneer ze Poti en Senaki in handen hebben, controleren de regeringstroepen de belangrijke spoorverbinding van de Zwarte Zeekust naar de hoofdstad Tbilisi en naar de zuidelijke buurlanden Armenië en Azerbajdzjan.

De Russische president Jeltsin heeft zaterdag een speciale instructie getekend waarin hij het Russische ministerie van defensie opdracht gaf “alle noodzakelijke middelen” te gebruiken om deze spoorlijn in Georgië te beschermen. Eind vorige week namen Russische militairen al stellingen in langs de spoorlijn. “De ontwikkelingen in Georgië zijn zeer belangrijk voor Rusland”, zo zei Jeltsin in de stad Jaroslavl. “Georgië, Rusland, Armenië en Azerbajdzjan moeten aan de spoorlijn vasthouden.” Jeltsins uitlating was de eerste officiële bevestiging van een toegenomen militaire betrokkenheid van Rusland bij het conflict in Georgië.

President Sjevardnadze heeft vrijdag een decreet ondertekend waarmee de toetreding van Georgië tot het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) werd geformaliseerd. De president maakte bekend dat 120 afgevaardigden in het Georgische parlement de toetreding ondersteunen. Dat is meer dan tweederde van het totale aantal parlementariërs. Het Georgische parlement had eigenlijk in een formele stemming de toetreding van Georgië tot het GOS met tweederde meerderheid moeten goedkeuren, maar de Georgische volksvertegenwoordiging heeft onlangs op Sjevardnadze's dringende verzoek zijn activiteiten voor een periode van twee maanden opgeschort.

Georgië was eind 1991 een van de vier Sovjet-republieken die besloten niet tot het GOS toe te treden. De dramatische economische situatie heeft Sjevardnadze er eerder deze maand toe gebracht van dat besluit terug te komen. (Reuter, AP)