Kopers voor delen United Bus

ROTTERDAM, 25 OKT. Ook voor Daf Bus in Eindhoven en voor de Britse en Deense dochterondernemingen van het in surséance van betaling verkerende United Bus hebben zich de afgelopen dagen gegadigden gemeld. Dit heeft directeur ir. A.E. Nientker van United Bus in het weekeinde onthuld. Voor reisbussenfabrikant Bova, die buiten de surséance bleef, had zich vrijdag al een koper gemeld.

De directie van een andere United Bus-dochter, de Woerdense producent van stads- en streekbussen Den Oudsten (350 werknemers), heeft een plan klaar om het in surséance verkerende bedrijf - onderdeel van United Bus - zelfstandig voort te zetten. Dat zei directeur Kunkeler vanochtend op een door de vakbonden belegde ledenvergadering. Vandaag wordt overlegd met externe financiers.

Kunkeler doelde op een mogelijke management buy-out, maar kon nog geen bijzonderheden geven. Alles hangt af van de verstrekking van een boedelkrediet. Komt dat er niet, dan kan er niet meer worden geproduceerd en blijft salarisbetaling uit, zei de directeur. “We hebben eerlijk gezegd niets te verliezen. Dat betekent dat we ons aan elke strohalm vastklampen.” In afwachting van de uitkomsten van de gesprekken werkt het personeel van Den Oudsten op verzoek van directie en bonden door.

Volgens vakbondsbestuurder H. de Keijzer hebben zich afgelopen weekeinde ook gegadigden voor de Woerdense onderneming gemeld. Ook een management buy-out zou tot de mogelijkheden behoren. Bewindvoerder mr. H.I. Prinsen ontkende vanochtend dat zich voor Den Oudsten een koper heeft gemeld.

Bewindvoerder Prinsen kon vanochtend nog weinig meedelen over besprekingen die in het weekeinde tussen allerlei partijen zijn gevoerd. Prinsen praat vandaag met de banken - Rabobank, Nationale Investeringsbank en ABN Amro - over een boedelkrediet. Vorige week mislukten onderhandelingen met de bankiers over een herstructurering van United Bus dat daarna, uitgezonderd reisbussenfabrikant Bova en de Britse en Deense dochters, in surséance ging.

Voor Bova in Valkenswaard (480 werknemers) heeft zich inmiddels een koper aangediend. Dit is ook het geval met de bedrijven in Engeland (480 man) en Denemarken (350 man) waarvoor volgens directeur Nientker buitenlandse belangstelling bestaat. Voor Daf Bus in Eindhoven (160 mensen) hebben zich volgens bestuurders J. Kirkels van de Industriebond FNV zelfs enkele gegadigden gemeld.