Kinderboekenweek: meer deelnemers

AMSTERDAM, 25 OKT. Meer kinderen dan ooit hebben deelgenomen aan de Kinderboekenweek die zaterdag werd afgesloten. Dat blijkt uit peilingen bij manifestaties tijdens de Kinderboekenweek en uit een telefonische enquête die de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) zaterdagavond heeft gehouden bij zestien boekwinkels verspreid over Nederland. De Kinderboekenweek vond dit jaar van 13 tot en met 23 oktober voor de 39ste keer plaats. Thema was “Vriendjes, maatjes, kameraadjes”.

Uit de winkelenquête blijkt dat de omzet van kinderboeken tijdens de Kinderboekenweek met 11 procent is gestegen ten opzichte van die van vorig jaar. Jonge lezers toonden veel interesse voor het boek “Nachtverhaal” van Paul Biegel en “Kikker in de kou” van Max Velthuijs, winnaars van respectievelijk de Gouden Griffel en het Gouden Penseel.

De toenemende belangstelling tijdens de Kinderboekenweek bevestigt de recente marktcijfers van de Stichting Speurwerk betreffende het boek. Daaruit bleek dat de omzet van het kinderboek als een van de weinige genres boeken het afgelopen jaar met 10 procent steeg. In de periode juli '92 tot juli '93 werden drie miljoen kinderboeken verkocht met een waarde van 45 miljoen gulden.