JO VAN HEUTSZ

In het artikel "Houwdegen Jo van Heutsz' (NRC Handelsblad, 16 oktober) trof mij Het commentaar van ir. Zainul Panglima Polem: “Wat gebeurd is, is voorbij: zowel Van Heutsz als zijn grootvader, de Atjehse verzetsleider, hebben gehandeld in overeenstemming met de omstandigheden”. Zoveel begrip tref je niet vaak aan.

Verder is de zinsnede op pagina 7 “...waarbij zeventigduizend Atjehers sneuvelden onder de klewangs van de Hollandse marechaussee, ...”, onjuist. De marechaussee was een onderdeel van het KNIL (Koninklijk Ned. Indisch Leger) en bestond voor het grootste deel uit Indische Nederlanders, Menadonezen, Ambonezen en Javanen. Uiteraard maakten ook enkele Hollanders daar deel van uit. De KNIL-marechaussee kan niet vergeleken worden met de huidige marechaussee van de KL.

    • L.T. Fikenscher