Gewonden na gevecht in Grenshospitium en asielzoekerscentrum

AMSTERDAM, 25 OKT. In het Grenshospitium voor kansloze asielzoekers in Amsterdam is zondag een vreemdelingenbegeleider ernstig gewond geraakt bij een vechtpartij met vijf asielzoekers.

In het opvangcentrum voor asielzoekers Beatrixoord in Eindhoven ontstond gisteren een massale vechtpartij na onenigheid over een spelletje tafeltennis. De politie stelt een onderzoek in. Drie Somaliërs en een Chinees zijn opgesloten. Er raakten tachtig asielzoekers met elkaar slaags. Meubilair en ruiten sneuvelden. Twee mannen moesten met hoofdwonden naar het ziekenhuis.

De gewonde begeleider in Amsterdam is met gebroken ribben en verwondingen aan zijn longen opgenomen in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij is buiten levensgevaar. Twee andere begeleiders liepen bij de vechtpartij lichte verwondingen op. Directeur M. Pronk heeft vandaag aangifte gedaan van zware mishandeling en poging tot doodslag.

De vechtpartij ontstond gisteren om kwart voor vier 's middags, na afloop van het sporten. Vijf asielzoekers belaagden een begeleider en zeiden hem te willen doden. De man ontsnapte naar de woonafdeling, achtervolgd door de asielzoekers. Collega's trachtten de belaagde begeleider te ontzetten.

Zes begeleiders en zeven asielzoekers raakten in een vechtpartij verwikkeld. De asielzoekers sloegen volgens Pronk met houten stokken en ijzeren staven en gooiden met sjoelbakken, koffiekannen en strijkijzers.

De Amsterdamse politie en een vijftien man sterk peloton van de landelijke bijzondere bijstandseenheid van het gevangeniswezen werden ingeschakeld om een einde te maken aan de vechtpartij. Vijf asielzoekers werden afgevoerd naar een politiebureau in Amsterdam. Twee van hen hebben inmiddels toegegeven dat ze geweld hebben gebruikt tegen begeleiders. Twee andere bewoners werden overgebracht naar Nieuwersluis.

De verdachten, allen tussen de 25 en 36 jaar, zijn volgens een woordvoerder van het ministerie van justitie afkomstig uit West-Afrikaanse landen. Ze zaten volgens de directeur ongeveer twee maanden in het hospitium.

De directie van het grenshospitium heeft een onderzoek ingesteld. Over de directe oorzaak van de aanval van de asielzoekers is nog niets bekend.