Gerechtigheid in de strijd van twee opmerkelijke invallers

AMSTERDAM, 25 OKT. De late gelijkmaker in het Olympisch Stadion zorgde ook voor gerechtigheid in de strijd tussen twee opmerkelijke invallers. Ajacied Clarence Seedorf was een zelfverzekerde uitblinker die zijn fraaie acties alleen niet zag beloond met een treffer. Zijn opponent, Feyenoorder Harvey Esajas, gedroeg zich als een nerveuze beginneling, maar leek lange tijd wel matchwinnaar te worden. “We mogen uiteindelijk nog blij zijn met die 2-2”, meende Seedorf.

Zowel Seedorf (17) als Esajas (19) heeft geen basisplaats bij zijn club. Door de vele blessures en schorsingen hadden ze er allebei wel op gerekend te mogen spelen. Seedorf verving bij Ajax als rechtshalf Rijkaard. Hij droeg dan ook het nummer zes, dat van de voormalige Milanees. Esajas, debutant in de competitie, had acht, het shirt van de geschorste Taument, maar hij speelde niet als rechtsbuiten. Hij stond links op het middenveld.

Daar schopte en kopte Esajas de meeste ballen de verkeerde kant op. Hij stond er af en toe verloren bij, niet wetend naar welke Ajacied hij moest lopen. Dat was niet helemaal zijn schuld, vonden de Feyenoord-trainers. Esajas kwam niet alleen Seedorf tegen, maar ook de opkomende Van den Brom die veel vrijheid kreeg van Witschge. “Ik heb niet goed gespeeld, maar wel hard gewerkt”, was het commentaar van Esajas.

Hij kende één gouden moment. Esajas maakte na ruim een kwartier het tweede doelpunt van Feyenoord. “Ik riep naar Van Loen dat hij de bal moest terugkoppen. Dat deed hij. En ik knalde 'm erin. Ik dacht er niet bij na. Lekker.” Trainer Geert Meijer over Esajas: “Hij heeft gescoord tijdens zijn debuut en was na afloop in de kleedkamer doodmoe. Dan kunnen we toch niet ontevreden over hem zijn?”

Seedorf leek vlak na rust ook te gaan scoren. Hij liep door op een steekpass van De Boer en passeerde De Goey met een goede schot. Bosz schopte de bal echter vlak voor de doellijn weg. “Alles ging perfect bij die actie, tot die redding”, aldus Seedorf. Een doelpunt was een juiste beloning geweest voor de jongeling. Hij toonde zich sterk aan de bal, stelde zich voortdurend goed op en had geen kind aan Esajas. Alleen in de slotfase werden zijn passes onzuiver.

Hij vond dat Feyenoord “negatief” had gespeeld. Dat past niet bij een Ajax-Feyenoord, aldus Seedorf. “Wij hebben goed gevoetbald. Het geluk ontbrak ons. Feyenoord kwam op 0-2, omdat ze feller waren bij de tweede actie. Het waren geen uitgespeelde kansen.” Over zijn directe tegenstander kon hij na afloop niet veel zeggen. “Ik heb hem eigenlijk niet veel gezien. Zo hoort het toch ook?” De twee invallers omhelsden elkaar na het eindsignaal van Blankenstein. Er was geen reden om dat niet te doen. Beiden waren tevreden met het punt. Af en toe was Esajas (twee overtredingen tegen) fel ingekomen, maar daar wilde Seedorf niet over klagen.

Clarence Seedorf is al lang geen onbekende meer voor het voetbalpubliek. Hij was tijdens zijn eerste optreden voor het A-elftal in oktober '92 tegen VVV de jongste Ajax-debutant uit de geschiedenis met een leeftijd van 16 jaar en 211 dagen, jonger nog dan Johan Cruijff. Seedorf viel vorig seizoen met name op in de duels tegen Auxerre, Vitesse en Feyenoord voor de KNVB-beker. Hij kwam toen in totaal negentien keer op het hoogste niveau in actie. Meestal stond hij toen in het centrum van de defensie, "op vier', zoals dat bij Ajax heet. Trainer Louis van Gaal trok echter Van den Brom voor die positie aan, omdat hij van mening was dat Seedorf nog niet een heel jaar constant zou kunnen spelen.

Daarom is het talent nu voorlopig aangewezen op invalbeurten. Tegen Feyenoord voor de Super Cup en tegen Sparta voor de competitie stond de allrounder in de aanval, gisteren op het middenveld. Woensdag zit hij tegen Cambuur waarschijnlijk weer op de reservebank. Geen probleem, vindt Seedorf. “Ik ben al blij dat ik tegen Feyenoord heb mogen meedoen.” Hij zegt geduld te hebben. Hij is nog jong. “Ik moet ervoor zorgen dat ik voortdurend scherp ben. Als de trainer me dan nodig heeft sta ik er.”

Harvey Esajas was voor de wedstrijd tegen Ajax eigenlijk ook al een bekende naam. Dat had echter weinig met zijn voetbalkunsten te maken. Aangenomen wordt dat hij de beruchte kaakslag in de "Helderse affaire' heeft toegediend. De speler heeft zelf tegenover de tuchtcommissie van de KNVB verklaard dat hij iemand heeft geraakt, maar dat zou niet bewust zijn gebeurd. “Daar wil ik niet over praten”, zei hij gisteren in het Olympisch Stadion. Maar vond hij het niet erg dat zijn naam steeds werd genoemd in deze kwestie? “Nee, dat deed me niets”, reageerde Esajas stoer. “Ik had er niets mee te maken...”

Esajas speelde gisteren tegen zijn oude club. Hij, oorspronkelijk afkomstig van de Amsterdamse amateurvereniging Buitenveldert, was vijf jaar actief in de jeugdafdeling van Ajax, samen met spelers als Tuhuteru, Oulida en zijn volle neef Edgar Davids die door een blessure zelf afwezig was in de topper. Esajas stootte echter niet door naar de A-selectie in De Meer. “Ik was niet goed genoeg voor Ajax.” Dat blijkt niet helemaal waar te zijn. Bij Ajax was men wel te spreken over zijn voetbalcapaciteiten. Ook Johan Cruijff zou destijds onder de indruk van Esajas zijn geweest en in hem vooral een libero hebben gezien.

Maar Esajas was, zo luidde de uitleg in Amsterdam, te lastig, “een beetje onhandelbaar”. Bij zijn daaropvolgende club, Anderlecht, werd hij zelfs al na een half jaar weggestuurd. De speler wil niet meer over die tijd spreken. Hij is veranderd, volwassener geworden. Technisch directeur Wim Jansen haalde hem anderhalf jaar geleden naar Feyenoord toe. En in De Kuip gaat het wel goed met Esajas. De trainers hebben geen klachten over hem, zijn tevreden over zijn trainingsinzet en Van Hanegem vindt hem “een vrij goede speler”.

    • Hans Klippus