Een eigen ploeg voor Leontien

Niet bekend

Uit hoeveel rijdsters zal de nieuwe groep bestaan?

“Uit acht vrouwen. Naast Van Moorsel zal in elk geval Ingrid Haringa erbij zijn. Elsbeth Vink is nog een vraagteken. Vast staat dat ze allen de Nederlandse nationaliteit hebben.”

Is er al een ploegleider?

“Er zijn gesprekken gevoerd met Piet van der Kruijs, die bij PDM assistent was van Jan Gisbers. Maar het zou ook Frans van Diepen, de huidige bondscoach van de nationale vrouwenselectie, kunnen worden. Die laatste moet zich eventueel wel realiseren dat de nieuwe functie heel iets anders inhoudt dan zijn huidige job. Er komen veel en veel meer sores op zo'n ploegleider af. En het doel is niet alleen sportief succes, de publiciteit is nog belangrijker.”

Er bestaat al een gesponsorde vrouwenploeg rondom Monique Knol. De wielerunie heeft het dat team wel eens lastig gemaakt, bijvoorbeeld door zijn startmogelijkheden te beperken. Staat dat Van Moorsel ook te wachten?

“Nee. Knol en haar collega's hadden het afgelopen seizoen wat dat betreft geen problemen meer. Ze konden meedoen aan de Tour Féminin en de Ronde van de EG. Trouwens, Piet Hoekstra (de bondscoach van de mannen, red.) is vol enthousiasme over de plannen van Leontien. "Moet je doen', heeft hij haar meteen gezegd. Het is goed dat Van Moorsel op deze manier eindelijk wat meer geld kan verdienen. Haar nieuwe ploeg kan ook als voorbeeld dienen: misschien komen er nieuwe sponsors bij voor het vrouwenwielrennen dat in Nederland aan populariteit wint.”

Blijft er binnen de KNWU nog wel een selectie?

“Natuurlijk. Die groep gaat gewoon door, met steun van de bondssponsor en instanties als de Nederlandse Sportfederatie. Het vertrek van Van Moorsel en de andere toprijdsters geeft nieuwe talenten de ruimte om door te stoten.”

GdV

    • Guido de Vries