Drie employés Frans consulaat Algiers ontvoerd

ALGIERS, 25 OKT. In de Algerijnse hoofdstad Algiers zijn gisteren drie employés van het Franse consulaat-generaal ontvoerd. Volgens de autoriteiten volgde de ontvoering op een mislukte poging twee Japanners te ontvoeren.

Tot vanmiddag had geen enkele organisatie zich voor de ontvoering verantwoordelijk gesteld. Minister van binnenlandse zaken Salkim Saadi zei gisteravond dat buitenlanders nu het doelwit zijn geworden van “terroristen”. De regering gebruikt de term "terrorisme' als zij het heeft over gewelddaden van moslim-extremisten die vechten voor de instelling van een islamitisch bewind. Er zijn ongeveer 70.000 buitenlanders in Algerije, van wie 25.000 Fransen.

Een diplomaat in Algiers zei dat de Westerse ambassadeurs ter plaatse zich in spoedberaad hebben gebogen over de veiligheid van buitenlandse staatsburgers in Algerije. De Franse minister van buitenlandse zaken, Alain Juppé, eiste gisteren dat de Algerijnse autoriteiten de Franse gemeenschap beter beveiligt.

Vorige maand werden twee Fransen ontvoerd en vermoord. Zij waren de eerste buitenlanders die stierven in de oorlog tussen de autoriteiten en moslim-extremisten, die uitbrak nadat leger en regering rond de jaarwisseling van 1991/92 een moslim-fundamentalistische verkiezingsoverwinning hadden verijdeld. De extremisten kozen aanvankelijk leger en politie als belangrijkste doelwit. In het voorjaar werden ook seculier gerichte intellectuelen mikpunt, van wie inmiddels een aanzienlijk aantal bij aanslagen is gedood. Recentelijk zijn twee vooraanstaande functionarissen van de staatstelevisie vermoord.

Twee weken geleden werd een Duits gezin een dag gegijzeld. Vorige week werden de lijken gevonden van een Colombiaan, een Peruviaan en een Filippino die waren ontvoerd uit de kantine van het Italiaanse bedrijf waarvoor ze aan een oliepijpleiding in het westen van Algerije werkten. Eerder in de week waren twee Russische militaire adviseurs, beiden luitenant-kolonel, in Laghouat, 400 kilometer ten zuiden van Algiers, vermoord.

De nieuwste ontwikkeling betekent een zware slag voor de regering, die in hoge mate afhankelijk is van buitenlandse werknemers en hoopt op buitenlandse investeringen, met name in de gas- en olie-industrie, om de voortdurend kwakkelende economie een impuls te geven. Opmerkelijk is dat het leger gisteren een olijftak leek uit te steken naar de oppositie. Minister van defensie generaal Lamine Zeroual riep “alle patriottische krachten” op tot een dialoog om voor het eind van het jaar een oplossing voor de crisis te vinden. (Reuter, AP, AFP)