DOE-HET-ZELF-CHIP

Fonduen, steengrillen, racletten, ijs maken, als je denkt dat je alles al gehad hebt wordt er toch weer iets nieuws bedacht om de eetknutselbehoefte te bevredigen.

In het Franse tijdschrift Saveur stond een advertentie voor de "Chips Factory', waarmee je thuis in 75 seconden je eigen chips kunt maken. Je hoeft alleen maar olie in het apparaat te doen en die op te warmen. Vervolgens stop je er geschilde aardappels in die eerst door de factory in chips wordt gesneden en vervolgens gebakken en uitgespuugd. De prijs van deze machine is circa 350 gulden. In de advertentie wordt met nadruk vermeld dat je bloedeigen chips uiteraard geen kleurstoffen en conserveringsmiddelen bevatten. Met deze "Chips Factory' kun je ook chips maken van courgettes, aubergines en bieten.

Kennelijk is er een chipsmarkt met een gat, want aan de Landbouwuniversiteit Wageningen wordt een gezonde zeewier-chip ontwikkeld waarin jodium en vitamine A, C en D zit. Dr.ir. D. van Zuilichem, de leider van het zeewierproject meldt: “Ongemerkt eten we al wat waterplanten die in kleine hoeveelheden worden verwerkt in ijs, asperine, slaatjes en pudding”.

Al wel verkrijgbaar zijn zoetige appelschips die worden gemaakt van Hollandse Jona Gold appels. Bij het maken van deze osmotisch gedroogde appelchips treedt, zo geeft de fabrikant toe, "vervlakking' op. Daarom wordt er aan de chips appelaroma toegevoegd.

Een van de smakelijkse chippen die ik ken is uit India afkomstig. Deze papaar, die ook wel pappadam of poppadum worden genoemd, worden gemaakt van deeg van linzen, dat wordt uitgerold en gedroogd. In Nederland zijn deze reuzen chips-van-koekepanformaat te koop in winkels waar exotische producten worden verkocht. Koop een stapel van deze grote jongens en bak ze in een koekepan in olie aan beide kanten lichtbruin. Laat ze even uitlekken op keukenpapier. Deze Indiase chips zijn in verschillende smaken verkrijgbaar. Je kunt ze bijvoorbeeld in plaats van rijst bij een kerriegerecht eten maar ook als dipchip zijn ze niet te versmaden. Een recept voor een voorgerecht voor 4 personen. Reken op 1 pappadam per persoon. De saus kan er bij of erop gegeten worden:

250 gram gekookte linzen

1 ui

1 eetlepel geweekte rozijnen

1 eetlepel kerriepoeder

1/2 eetlepel citroensap

2 eetlepels fijngehakte peterselie

2 eetlepels cashewnoten

zout, olie

Fruit de gesnipperde ui in de olie lichtbruin. Maal de linzen met de ui, peterselie, kerrie, het citroensap en een beetje zout fijn in een keukenmachine. Of gebruik een blender. Schep op elk bord een bol van deze puree en strooi er rozijnen en noten over. Leg er een knapperige warme pappadum naast.

    • Anne Scheepmaker