Doctorow: PEN steunt Boomsma

AMSTERDAM, 25 OKT. De Amerikaanse auteur E.L. Doctorow steunt de Nederlandse schrijver Graa Boomsma, van wie de advocaat-generaal van het Leeuwarder gerechtshof vervolging eist wegens smaad. Doctorow wil de Amerikaanse afdeling van PEN, de internationale organisatie voor schrijvers, inschakelen als het hof daadwerkelijk tot vervolging overgaat.

Dat zei Graa Boomsma in een interview met Theo van Gogh op de Amsterdamse lokale televisie AT5. “Doctorow wil de PEN laten protesteren tegen vervolging van een schrijver in een van de meest vrije landen ter wereld,” aldus Boomsma.

Aanleiding tot de gerechtelijke procedure is een interview in het Nieuwsblad van het Noorden. Boomsma vergeleek daarin sommige daden van Nederlandse soldaten tijdens de politionele acties in Indië met die van de SS. Na een klacht van oud-Indië strijders eist het openbaar ministerie in Leeuwarden nu vervolging van Boomsma, omdat de uitspraak "ongenuanceerd, kwetsend en beledigend' zou zijn. Boomsma schreef een roman over de politionele acties getiteld De laatste tyfoon, die deels is gebaseerd op de ervaringen van Boomsma's vader, die in Indië heeft gevochten.