Directeur Air France treedt af

PAG.17 AIR FRANCE

PARIJS, 25 OKT. De Franse regering heeft de president-directeur van Air France, Bernard Attali, laten vallen. Hij trok gisteravond de consequenties uit het feit dat de minister van transport, Bosson, zijn plan voor herstructurering van de noodlijdende maatschappij in feite naar de prullenmand had verwezen.

De stakingen bij de nationale luchtvaartmaatschappij zijn daarmee nog niet van de baan. Morgen zou het personeel van Air France èn dat van de binnenlandse dochtermaatschappij Air Inter het werk op grote schaal neerleggen. Die actie staat nog steeds op het programma. Vandaag voert Air France enkele vluchten uit. Buitenlandse maatschappijen kunnen min of meer normaal op Parijs vliegen.

De verhulde mededelingen van minister Bosson kwamen gisteravond na een weekeinde van onderhandelingen. Vrijdagavond had de minister al twee van de meest gehate loonmaatregelen uit het plan-Attali teruggedraaid.

Toen stond de regering overigens nog achter het plan. Wel werd al gezegd dat het aantal arbeidsplaatsen dat verloren zou gaan weliswaar 4.000 bedroeg, maar vrijwel geen ontslagen zou kosten.

Nu zegt de minister te hopen door goed overleg in drie maanden een plan te kunnen ontwerpen waarin financieel herstel van Air France wordt bereikt zonder gedwongen ontslagen. De bonden zijn tevreden met het vertrek van Attali, waar zij om hadden gevraagd, maar ze zijn er nog niet gerust op. Air France krijgt deze week een nieuwe president.