Diplomaten bevestigen rebellie tegen Gaddafi

NICOSIA, 25 OKT. Westerse diplomaten in Libië hebben gisteren bevestigd dat een dag of tien geleden in het gebied van Misrata een poging tot opstand tegen het bewind van kolonel Moammar Gaddafi is onderdrukt. Berichten daarover werden woensdag door een Libische oppositiegroep de wereld ingestuurd. De diplomaten waren echter niet in staat bijzonderheden te geven over de achtergrond van de opstand, over het aantal deelnemers en over eventuele slachtoffers.

Een diplomatieke zegsman maakte melding van “niet-bevestigde” berichten over een zuivering in het leger en onder regeringsfunctionarissen.

Ambassadeurs en zaakgelastigden zijn zaterdag op het ministerie van buitenlandse zaken ontboden, waar hun werd meegedeeld dat geen enkele rebellie had plaatsgehad. De aanwezigen werd gevraagd geen mededelingen van het tegendeel te doen.

De Libische televisie zond zondag beelden uit van een bezoek dat Gaddafi op 14 oktober aan Misrata, een stad van zo'n 50.000 inwoners ten oosten van Tripoli, bracht en met name van het warme onthaal dat hij er zou hebben gekregen. In een toespraak tot de plaatselijke jeugd voer Gaddafi echter ook opmerkelijk fel uit tegen “verraders”, die hij vergeleek met “houtworm: ze vallen van binnenuit aan”. Daarbij deed hij een beroep op “ieder van ons” de ogen open te houden en naar verraders uit te kijken. (AFP)