De Mos zoekt nog steeds naar volmaakte formatie

EINDHOVEN, 25 OKT. Na tien competitiewedstrijden weet Aad de Mos nog altijd niet wat zijn ideale opstelling is. De Haagse oefenmeester van PSV concludeerde zaterdagavond na de simpele overwinning op runner-up Roda JC (2-0) dat hij door schorsingen, blessures en spelers die uit vorm zijn, nog niet een keer met dezelfde formatie heeft kunnen opereren. Slechts twee PSV'ers veranderden niet van stek: Erwin Koeman en Hans van Breukelen. Voor het overige was het improviseren en experimenteren geblazen.

Ondertussen probeerde De Mos een klimaat te scheppen om een nieuw team op te bouwen. In het op voetbalgebied verwende Eindhoven deed hij een poging de hoog gespannen verwachtingen terug te schroeven met opmerkingen als “dit spelersmateriaal ontbeert kwaliteit” en “PSV moet de titel vergeten”. Dat je in Nederland rustig nieuwe wegen kunt bewandelen, bewijst de ranglijst waar de Brabanders ondanks alles gewoon op één punt in het kielzog blijven van het veel geprezen Ajax.

PSV kon het zich zaterdagavond zelfs permitteren om met Kieft, Hoekstra, Linskens en Popescu op de bank de nummer drie op de ranglijst Roda JC te bestrijden. Faber en Van der Gaag kregen in de defensie een kans. En in de aanval mocht Gregory Playfair net als tegen FC Utrecht zijn kunsten vertonen. De negentienjarige spits, die duidelijk nog kracht mist, kwam twee jaar geleden naar PSV en is afkomstig van het Rotterdamse Neptunus. De club in Eindhoven sprak hem meer aan dan Feyenoord in zijn eigen stad. Met name omdat hij op het jeugdinternaat de mavo kon afmaken. Maar of De Mos ook met hem verder wil, valt nog te bezien. De PSV-trainer heeft in elk geval voorlopig wel een streep gezet door de naam van linksbuiten Peter Hoekstra. Kalusha krijgt de voorkeur omdat hij volgens De Mos een betere voorzet in de benen heeft en vaker scoort. Bovendien is de Zambiaan voortaan vaker inzetbaar omdat zijn land is uitgeschakeld voor het wereldkampioenschap.

De linkerkant van PSV vormt het enige gedeelte in de ploeg dat voor De Mos vast staat. Linksback wordt de Belg Tom van Mol, die tegen Roda JC ondanks een foutje in de beginfase inderdaad voortreffelijk speelde tegen Babangida. De snelle Nigeriaan kwam er niet aan te pas. Jan Heintze is na een dramatisch half uurtje tegen MVV volledig uit beeld verdwenen. Arthur Numan blijft als linkshalf op zijn oude plek en Kalusha wordt dus linksbuiten als dat tenminste in het systeem past. Want De Mos weet ook nog niet of hij nu met een centrumspits of twee aanvallers gaat spelen. “Ik heb het gevoel of we nog steeds aan de voorbereidingsperiode op het seizoen bezig zijn”, liet hij weten. De Mos kijkt de komende weken verder uit naar de terugkeer van Van Aerle, Meijer, Ingesson, Van Tiggelen, Ellerman en Kieft die herstellen van blessures.

Gica Popescu, weer in genade aangenomen nadat hij het Roemeense elftal te veel liet prevaleren naar de zin van De Mos, en Linskens werden door middel van invalbeurten tegen Roda al weer ingezet. Met succes nog wel, want Popescu was betrokken bij de eerste treffer van Arthur Numan. En Edward Linskens ging bij het tweede doelpunt een fraaie combinatie aan met Nii Lamptey. De Ghanees scoorde, maar De Mos schreef de goal geheel toe aan Linskens.

Een steuntje in de rug voor de ijverige middenvelder die de laatste weken herstelde van een meniscusoperatie. Hoewel het nooit duidelijk is geweest of hij op het voorkeurslijstje staat van De Mos, kreeg hij tegen Roda tot zijn eigen verrassing een kans. Linskens hoopt op de plek van rechtshalf Roberto Verhagen definitief terug te keren in het basisteam van PSV.

Voor toch weer ruim 23.000 toeschouwers kon Roda JC de hoge klassering in de eredivisie niet waar maken. Huub Stevens, ex-speler en ex-trainer van PSV, had natuurlijk graag in Eindhoven met zijn team een gunstig resultaat willen afdwingen, maar dat zat er eigenlijk de gehele wedstrijd niet in. Stevens ontkent dat Roda JC de afgelopen weken, waarin het ook met 2-0 van Ajax verloor, boven zijn stand heeft gevoetbald. “Want dit elftal kan nog beter dan het tot nog toe liet zien.” Het weerzien met PSV was hem niet tegengevallen. Ondanks de zeer lage amusementswaarde. “PSV kan uitgroeien tot een homogeen team. Ik bespeur veel meer agressie en strijdlust bij de spelers dan andere jaren. De Mos toont aan dat je zonder creativiteit ook tot goede resultaten kan komen.”

    • Erik Oudshoorn