Dansprijzen voor Kilian, Persent en Beaujean

DEN HAAG, 25 OKT. Choreograaf Jiri Kilian en de dansers Tim Persent en Rachel Beaujean hebben respectievelijk de choreografieprijs, de zilveren en de gouden theaterdansprijs gekregen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecteuren (VSCD). Jiri Kilian krijgt de prijs voor Whereabouts unknown, uitgevoerd door het Nederlands Danstheater.

Kilian was zondag niet in het Theater aan het Spui in Den Haag om zijn prijs in ontvangst te nemen. Het Nederlands Danstheater had de VSCD laten weten niet achter zijn kandidaatstelling te kunnen staan. Omdat Hans van Manen ook genomineerd was voor een voorstelling van het Nederlands Danstheater, Fantasia, had het gezelschap het idee dat de twee collega's een beetje tegen elkaar zouden kunnen worden uitgespeeld. Daarom trok het de handen af van beide nominaties.

Volgens de jury is Whereabouts unknown “een in alle opzichten fascinerend en indrukwekkend werk, een getuigenis van hoogstaande danskunst”. Het avondvullende programma, met als thema het mysterie van het menselijk bestaan, is ook een “meesterlijk staaltje Gesamtkunst” van componist, lichtontwerper, aankleding en alle dansers, aldus de jury.

De zilveren theaterdansprijs ging naar Tim Persent van de Rotterdamse Dansgroep omdat hij een “markante danser is, die uitblinkt in technische beheersing”. Rachel Beaujean van Het Nationale Ballet was de enige genomineerde voor de gouden theaterdansprijs. De jury verklaarde dat ze diverse stijlen even goed danst en dat haar aanwezigheid altijd sterk is, of ze nu solo werkt of in de groep.