Clinton: beschuldigingen tegen Aristide ongegrond

WASHINGTON, 25 OKT. De Amerikaanse president Clinton heeft dit weekeinde beschuldigingen weersproken dat de Haïtiaanse president-in-ballingschap Jean-Bertrand Aristide geestelijk onstabiel is en daarom ongeschikt is om het presidentschap van zijn land uit te oefenen.

Volgens Clinton weegt “de mening van diegenen in de huidige regering die met Aristide hebben samengewerkt zwaarder dan de beschuldigingen”, die werden geuit in een CIA-rapport over Aristide en die wreden herhaald door Amerikaanse Congresleden. Dat stelt onder meer dat Aristide in een Canadees ziekenhuis is behandeld wegens geestelijke problemen.

Aristide verwees de beschuldigingen als “onzin” van de hand. Volgens de president, die in theorie op 30 oktober moet terugkeren naar zijn land, komen de beschuldigingen neer op “karaktermoord”. Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Haïti heeft het inmiddels “onwaarschijnlijk” genoemd dat Aristide op de geplande datum naar zijn land kan terugkeren. (AP, Reuter)