Çiller wijzigt kabinet onder druk PKK-acties

ANKARA, 25 OKT. Onder druk van het zich steeds sterker manifesterende Koerdische separatisme in het zuidoosten van Turkije heeft premier Tansu Çiller wijzigingen in haar kabinet aangebracht en heeft ze opgeroepen tot een nationale consensus om de ontwikkelingen het hoofd te bieden.

Minister van binnenlandse zaken Mehmet Gazioglu is vervangen door de minister van onderwijs, Nahit Mentese, op wiens post nu minister van defensie Nevzat Ayaz, zit. Staatsminister Mehmet Gölhan is de nieuwe minister van defensie.

Naar verwacht zal de Nationale Veiligheidsraad, een adviserend orgaan bestaande uit de president, een deel van de regering en de legerstaf, vandaag nieuwe maatregelen aankondigen om het Koerdische separatisme tot staan te brengen.

De Koerdische Arbeiders Partij (PKK) heeft de Turkse regering vorig week een gevoelige slag toegebracht door de landelijke kranten te dwingen hun redactielokalen te sluiten en de verspreiding van de dagbladen in de Koerdische regio aan banden te leggen. Ook de politieke partijen moeten nu hun kantoren in het zuidoosten sluiten. Het is nog niet helemaal duidelijk in hoeverre dit laatste, gisteren afgekondigde verbod wordt nageleefd. De PKK heeft de regionale partijfunctionarissen met de dood bedreigd als ze zich niet aansluiten bij de Koerdische bevrijdingsstrijd. Volgens de liberale krant Milliyet (nationaliteit) zou als volgende stap de PKK alle “ambtenaren uit Koerdistan willen weren”.

Ultra-nationalisten gebruikten de begrafenis van generaal Bahtiyar Aydin, die vrijdag werd gedood bij gevechten tussen de PKK en het Turkse leger in het stadje Lice, ten noorden van Diyarbakir, gisteren om het aftreden van de regering te eisen. Wat zich vrijdag precies heeft afgespeeld in Lice, waar veertien uur lang is gevochten, is nog steeds niet echt duidelijk, al komen er wel steeds meer berichten over zeker dertig doden en ten minste honderd gewonden. Veiligheidstroepen hebben het gebied afgegrendeld, terwijl ook telefonisch contact onmogelijk is. De populaire krant Hürriyet (vrijheid) meldt vandaag dat een belangrijk deel van de huizen in Lice is verwoest en dat er ondanks het uitgaansverbod sprake is van een uittocht. Er worden parallellen getrokken met het stadje Sirnak, aan de grens met Irak, waar vorig jaar augustus na een PKK-aanval het leger enorme verwoestingen aanrichtte om de Koerdische bevolking te intimideren.