Blue Jays prolongeren titel in World Series

ROTTERDAM, 25 OKT. De World Series, de herfstklassieker uit de Amerikaanse sport, is voor het tweede achtereenvolgende jaar gewonnen door de Toronto Blue Jays. Dat Canadese honkbalsucces in een sportwereld die door zesentwintig teams uit de Verenigde Staten en twee uit Canada wordt gevormd, is een groot succes voor de 49-jarige manager Cito Gaston. Na de beslissende wedstrijd tegen de Philadelphia Phillies kon hij zijn tranen niet bedwingen, toen zijn meest waardevolle speler van de Series, de 37-jarige Paul Molitor, ook al in tranen, op hem af kwam.

In de Canadese organisatie is de rol van Gaston groot. Mensen die met hem werken omschrijven hem als volgt: “Hij vraagt niet, hij legt niet op, hij geeft een suggestie die logisch is.” Sinds 1982 was hij coach voor het slaan, sinds 1989 is hij manager. De Blue Jays wonnen sindsdien vier maal de titel in de American League, en twee maal de World Series. Drie jaar achtereen trokken ruim vier miljoen toeschouwers naar de thuiswedstrijden uit de reeks van 162 normale competitieduels. Toronto ontvangt de tegenstander in zijn fraaie Sky Dome, de hypermoderne hal met het schuifbare dak. De club geeft jaarlijks 52 miljoen dollar uit aan spelers, twee keer zoveel als de Phillies. Bij de groep die dit jaar in de eindstrijd speelde was slechts een Canadees, die maar even mee mocht doen.

Gaston, die de vierde zwarte manager in de geschiedenis van de Major league is, heeft de job van eerste man in de technische leiding nimmer nagestreefd. Hij viel in 1989 in voor een periode, die hij toen zelf op twee weken schatte. De invalbeurt duurt nog altijd voort. Met de twee titels op rij evenaarden de Blue Jays de prestatie van de New York Yankees, die in 1977 en 1978 twee jaar achtereen kampioen werden. Dat was met een groep, die vrijwel gelijk van samenstelling was. Gaston zag vorig jaar twaalf spelers vertrekken. Hij paste nieuwelingen ogenschijnlijk moeiteloos in. Molitor was een van hen. De acht miljoen dollar die Toronto voor werper Stewart over had, bleken in het eerste jaar niet verspild. Hij had een belangrijk aandeel in de eindoverwinning.

De Phillies werden in de laatste van de zes gespeelde wedstrijden met 8-6 verslagen. Joe Carter gaf in de negende gelijkmakende inning de beslissende klap, een homerun met twee man aan boord. In 1960 bracht een homerun (Mazerokski voor de Pirates tegen de Yankees) voor het laatst de beslissing in de World Series.

    • Theo Reitsma