Back To The Planet

Back To The Planet: Mind + Soul Collaborators (Parallel/Phonogram 8284372)

"Space rock noemt de Londense groep Back To The Planet haar kleurrijke mengeling van reggae, rhythm & blues, huppelende skaritmes en aanstekelijke popmelodieën. Het vijftal wordt tot de Engelse crustiebeweging gerekend, vanwege het onverzorgde uiterlijk van de groepsleden en de idealistische strekking van de milieuvriendelijke en politiek correcte teksten.

Back To The Planet maakt feestmuziek met een geweten. Het debuutalbum Mind + Soul Collaborators verwijst nadrukkelijk terug naar de ska van The Selecter en de new wave van Basement 5 en Martha & The Muffins. Tussen de goed in het gehoor liggende huppeldeunen als Please Don't Fight en Daydream vinden we een grimmige titel als Starved By Ignorance, luie dubreggae met een tekst over de duisternis van het bestaan.

Met haar heldere popstem doet zangeres Fil verslag van de "bleakness and fury' die ze aantreft in de Engelse hoofdstad. Ze kiest partij voor de Hard Edged Few, die zich staande houden temidden van rassenrellen en prikkeldraad. De vrolijke muziek met opgeruimde orgeltjes en blikkerige bliep-bliepgeluiden lijkt in tegenspraak met de militante somberheid van de teksten. Op de maat van meeslepende dansritmes voert Back To The Planet de luisteraar mee naar het licht aan het eind van de tunnel, op een van de meest intrigerende en veelzijdige popplaten van de laatste tijd.

    • Jan Vollaard