Weekoverzicht

De Duitse Bundesbank deed deze week weer van zich spreken: voor de eerste keer onder de leiding van de nieuwe president, Hans Tietmeyer, verlaagde zij de rente. Dalende inflatie en de stijgende waarde van de D-mark maakten de forse verlaging van de lombardrente en het disconto met elk een half procentpunt mogelijk, aldus Tietmeyer. Andere landen, waaronder Nederland, Italië, België, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Denemarken en Spanje, volgden de Bundesbank.

Het mag in Duitsland dan economisch iets beter gaan, de werknemers van Deutsche Aerospace (Dasa) merken daar weinig van. Tot eind 1996 worden er wegens een reorganisatie 10.300 banen geschrapt en gaan zes fabrieken dicht. De reorganiatie zal geen gevolgen hebben voor vliegtuigbouwer Fokker, die dit voorjaar werd overgenomen door Dasa.

Het Franse vliegverkeer kwam deze week vrijwel stil te liggen door een actie van werknemers van Air France. Met blokkades van de start- en landingsbanen op de Parijse vliegvelden Orly en Charles de Gaulle protesteerden zij tegen het voornemen van de directie om vierduizend banen te schrappen. De oproerpolitie verwijderde de actievoerders. Het resultaat was van korte duur: de volgende dag waren de banen opnieuw bezet.

Ook Duitsland werd getroffen door arbeidsonrust. In het Roergebied gingen ruim 10.000 staalarbeiders de straat op om te protesteren tegen het plan van de regering om de duur van de werkloosheidsuitkeringen te bekorten. In de komende twee jaar moeten in de gehele Duitse staalindustrie 40.000 banen verdwijnen.

Lloyd's of London heeft deze week een einde gemaakt aan een driehonderd jaar oude traditie. Voortaan kunnen ook bedrijven zich aanmelden als lid van het fameuze Britse verzekeringsconglomeraat. De opmerkelijke stap is noodzaak voor Lloyd's, dat de laatste jaren vele particuliere aandeelhouders die met hun hele vermogen garant staan failliet heeft zien gaan.

Het dreigt volledig mis te lopen met de Britse kolenmijnen. Ten minste de helft van de dertig mijnen die nog in bedrijf zijn, moet op korte termijn verdwijnen, zo heeft de regering besloten. De overige, die in totaal zo'n 10.000 werknemers in dienst hebben, zullen volgend jaar worden verkocht. Precies een jaar geleden moest minister Heseltine van industrie onder druk van politiek en publieke opinie terugkomen op het besluit om alle 31 mijnen ineens te sluiten.

De Palestijnen streven in de gebieden waar zij bestuursautonomie krijgen naar een eigen munt, het Palestijnse pond. Ook de Jordaanse dinar wordt daar wettig betaalmiddel. Een douane-unie met Israel is van de hand gewezen. De Israelische shekel zal in de voormalige bezette gebieden gaan gelden als "vreemde valuta'. Een eigen munt is van groot belang om investeerders aan te trekken, vinden de Palestijnen.

De Belgische baron Alexandre de Lamfalussy wordt naar alle waarschijnlijkheid de eerste president van het Europees Monetair Instituut, de voorloper van de Europese Centrale Bank. Lamfalussy (64) is nu nog president van de in Bazel gevestigde Bank voor Internationale Betalingen, het overkoepelend orgaan van de Europese centrale banken.

Prinses Gloria von Thurn und Taxis (33) is voorlopig uit de financiële zorgen. Een negen dagen durende veiling, waarbij de prinses tal van kostbare bezittingen te koop aanbood, bracht 31,4 miljoen mark op in plaats van de geschatte 14 miljoen. De veiling van de inventaris van haar middeleeuwse slot in Beieren was de grootste die het veilinghuis Sotheby's ooit in zijn 250-jarig bestaan heeft georganiseerd.

    • Friederike de Raat