"We moeten Ajax nu keihard aanpakken'

ROTTERDAM, 23 OKT. Ajax en Feyenoord hebben elkaar in de voetbalhistorie meestal aardig in evenwicht gehouden. Zeges met kleine verschillen, veel gelijke spelen en dan weer de één als winnaar en dan weer de ander. Dat is momenteel anders. Ajax toonde zich de laatste vier wedstrijden duidelijk de sterkste, 3-0, 5-0, 5-2 en 4-0. Eén keer kwam het eerder voor dat één van de twee aartsrivalen een langere reeks van overwinningen had. Feyenoord won in de periode 1960-'62 vijf keer op rij.

Morgenmiddag wordt in het Olympisch Stadion de 124ste officiële ontmoeting tussen beide clubs gespeeld. Ajax is natuurlijk de huizenhoge favoriet. De Amsterdamse club is door de laatste resultaten uitgelopen in de "eeuwige' stand van De Klassieker van het Nederlandse voetbal. Ajax won 36 keer, Feyenoord 29 keer.

Heeft Feyenoord nu een Ajax-syndroom? “Ben je gek”, reageert Wim Jansen, technisch directeur van Feyenoord. “Elke Ajax-Feyenoord staat op zich en heeft niets met de vorige wedstrijd of de stand op de ranglijst te maken.” Hij kan het weten. Jansen speelde in liefst 35 ontmoetingen tussen de beide rivalen mee, 31 in het Feyenoord-shirt en vier in dat van Ajax. Alleen Coen Moulijn en Sjaak Swart hebben aan één derby meer meegedaan. Jansen is één van de zeventien spelers die tot nu toe voor beide clubs uitkwamen. Er spelen bij Feyenoord momenteel drie ex-Ajacieden, Van Loen, Scholten en Witschge. Dat aantal is nog niet eerder zo hoog geweest.

Een Ajax-syndroom? “Daar houd ik me niet mee bezig”, zegt Feyenoord-aanvoerder John de Wolf stoer. “Je kan altijd van Ajax verliezen, maar de manier waarop dat de laatste keren gebeurde valt niet goed te praten.” Feyenoord leverde geen strijd, constateert hij. “En dat is juist onze kracht.” De noeste verdediger verwijt het vooral zichzelf. “Ik ben heel mak geweest.” Hij weet niet hoe dat kwam. Hij heeft steeds weer naar het antwoord gezocht. En vond het niet. Tijdens de laatste Feyenoord-Ajax (0-4), in augustus om de Super Cup, zat De Wolf geblesseerd op de tribune. Hij zag zijn ploeg weer kansloos ten onder gaan tegen de concurrent uit Amsterdam. “Bij 0-2 wilde ik naar huis.”

Feyenoorder Rob Witschge denkt dat die laatste ontmoeting misschien wel de slechtste wedstrijd uit zijn loopbaan is geweest. “Ik raakte geen bal.” Ook hij heeft er geen verklaring voor. En Witschge heeft juist de naam dat hij in beladen wedstrijden goed speelt. Hij was in november '86 als linksbuiten van Ajax de uitblinker in De Kuip tegen Feyenoord. Witschge scoorde twee keer en de bezoekers wonnen met 3-2. Hij maakte ook het enige doelpunt in de laatste wedstrijd die Feyenoord van de Amsterdammers won, op 8 maart '92 voor het toernooi om de KNVB-beker.

Witschge vindt dat Feyenoord in het Olympisch Stadion “als dood” van het veld moet afkomen. Verliezen oké, maar dan in ieder geval knokkend ten onder gaan. “We moeten ze keihard aanpakken, zoals we dat bij alle tegenstanders doen”, aldus een strijdlustige De Wolf. Dat zei hij de voorgaande keren voor de duels tegen Ajax ook. “Ja, dat weet ik. Maar nu moet het echt afgelopen zijn met die grote overwinningen van Ajax. Dat vinden we allemaal. Veel zal van mezelf afhangen. Ik moet voorop in de strijd. Dan trek ik de anderen mee.”

De Wolf vindt dat Feyenoord morgen verdedigender moet spelen dan anders tegen Ajax. “Een snelle 1-0 achterstand is dodelijk.” Peter Bosz: “Als Ajax met 1-0 voorkomt, dan gaan wij aanvallen en krijgen zij ruimte. En zij zijn meesters in snel counteren.” Bosz maakte tot nu toe bij de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord steeds mee dat de ploeg die op voorsprong kwam ook won. De laatste keer dat een club na een achterstand alsnog de zege pakte dateert uit '89. Ajax won toen na 0-1 met 4-1.

Het helpt Feyenoord misschien dat het morgen de grote "kansloze' is, door de voorgeschiedenis, maar ook door de schorsingen van drie basisspelers, Fräser, Van Gobbel en Taument. Ajax is overigens ook verzwakt. Onder anderen doet Rijkaard niet mee. Hij is geschorst. Dat Ajax de laatste wedstrijden minder heeft gepresteerd zegt de Feyenoorders niets. “Dan zijn ze juist extra gemotiveerd.”

Om de wedstrijd niet te beladen te maken gaat Feyenoord niet zoals gebruikelijk voor Ajax in trainingskamp. Er wordt 's ochtends gewoon om elf uur in het stadion verzameld, koffie en cake en dan met de bus naar Amsterdam. De trainers hebben de afgelopen dagen benadrukt dat het morgen "maar' om twee punten gaat. “Net als de volgende wedstrijden tegen VVV en MVV.” Bovendien hebben de Feyenoord de wetenschap dat ze ook bij verlies nog bovenaan in de competitie zullen staan. “Maar als we winnen staan we er vijf voor”, aldus De Wolf.

Een Ajax-syndroom? “Het lijkt er wel op, hè”, zegt Feyenoord-trainer Willem van Hanegem tot slot. Hij baseert dat op het feit dat zijn ploeg voor en na de wedstrijden tegen Ajax niet slechter presteert. Het is dus steeds een eenmalige inzinking. Van Hanegem: “Ajax werkt verlammend op ons. Ik weet niet of je zoiets een syndroom noemt. We zijn ieder geval steeds te gespannen.” Iets ergers dan van Ajax verliezen bestaat er in het voetbal volgens ras-Feyenoorder Van Hanegem, zelf 21 keer actief in De Klassieker, niet. “Die wedstrijden moet je gewoon winnen.” Lachend: “Eens zal er voor Feyenoord toch wel weer een gelijkspelletje inzitten? Maar ik weet niet of ik dat nog zal meemaken.”

    • Hans Klippus