Verzekeraar maakt goede sier met Nederlandsche Bank; Geen direct verband tussen disconto en hypotheekrente

ROTTERDAM, 23 OKT. Het is langzamerhand een traditie geworden. Vrijwel elke keer nadat De Nederlandsche Bank dit jaar het disconto verlaagde, voerden Nederlandse hypotheekverstrekkers een wedloop om als eerste te melden dat ook hun hypotheekrente omlaag ging. Een beetje timing is soms goed voor "voorpaginanieuws'. Het is voor de media tenslotte altijd aardig om zoiets abstracts als een discontoverlaging te kunnen illustreren met het voordeel dat de lezer erbij heeft. Tot verdriet van veel banken is er altijd wel een kleinere verzekeraar die er met de gratis publiciteit vandoor gaat.

"De verlaging van het Duitse discontotarief heeft gevolgen voor de Nederlandse hypotheekmarkt', heft verzekeringsmaatschappij Zwolsche Algemeene het vrijdagmiddag om vijf voor twee uitgezonden bericht dan ook aan, waarin zij melding maakt van een verlaging van de hypotheektarieven met 0,4 procent. "Ook het Nederlandse disconto is verlaagd met 0,25 procent. Het blijft echter de vraag of op korte termijn de Nederlandse hypotheekinstellingen zullen volgen.' Die vraag blijkt al beantwoord. Een half uur eerder heeft concurrent FBTO het eerste kievitsei al gevonden.

Maar het disconto heeft toch strikt gezien niets met de hypotheekrente te maken? “Jazeker wel”, zegt een woordvoerder van Zwolsche. “Wij volgen het Duitse disconto. Ik weet dat uit ervaring.” De verzekeringsmaatschappij staat er volgens de woordvoerder zelfs beter voor dan anderen, want zij sluit de hypotheken door bij de Westfälische Hypothekenbank, die kan profiteren van de nog sterkere Duitse discontoverlaging. “Wij schreeuwen natuurlijk niet van de daken dat wij het laagste tarief hebben, maar we zitten ook nu nog 0,05 procent onder FBTO.”

Volgens FBTO is de goed getimede aankondiging van de hypotheekrenteverlaging gisteren puur toeval. “Wij hadden het op donderdagochtend al besloten, nog voordat de Bundesbank het besluit bekendmaakte. Onze renteverlaging zou overigens ook niets met het disconto te maken hebben gehad.” Zwolsche Algemeene houdt voet bij stuk. “Maar misschien verschilt het tussen verzekeraars en banken.”

Dat blijkt niet. “De rente op leningen, dus ook die op hypotheken, is afhankelijk van de looptijd”, zegt econoom Chris van der Oord van de Rabobank, de grootste partij op de Nederlandse hypotheekmarkt. “Hypotheken zijn leningen waarvan de looptijd vergelijkbaar is met die van staatsobligaties. Ze volgen dus de rente-ontwikkeling op de obligatiemarkt.”

De tarieven van centrale banken hebben alleen betrekking op de geldmarkt, korte tot zeer kortlopende leningen. “Een discontoverlaging heeft dus strikt gezien niets met de hypotheekrente te maken.”

Nu zijn de laatste tijd zowel de officiële tarieven van de centrale banken als de rente op op langlopende leningen gedaald, en lijkt het alsof de hypotheekmarkt het disconto volgt. Maar Bundesbank-president Hans Tietmeyer zei donderdag bij de presentatie van de Duitse discontoverlaging al dat beleggers misschien van de kant van de Duitse centrale bank nog wel discontoverlagingen mogen verwachten, maar dat de daling van de obligatierendementen op de kapitaalmarkt in Duitsland die van de korte rente niet veel langer zal bijhouden. En de Duitse obligatierendementen staan in nauw verband met de Nederlandse kapitaalmarkt- en hypotheekrente.

Aan de traditie dat de publiciteit van een discontoverlaging direct wordt aangegrepen om lagere hypotheektarieven aan te kondigen, zou op termijn wel eens een einde kunnen komen. Verzekeraar Het Hooge Huys, in het verleden vaak haantje de voorste, was ditmaal al beduidend terughoudender. Met het oog op ontwikkelingen op de kapitaalmarkt.

    • Maarten Schinkel