Verliezend duo blijft enthousiast

DEN HAAG, 23 OKT. GroenLinks heeft bewezen “in woord en daad te streven naar een multi-culturele samenleving”.

Dit zei gisteren Kamerlid I. Brouwer, die samen met M. Rabbae - Nederlander van Marokkaanse afkomst - de strijd om het duo-lijsttrekkerschap van GroenLinks heeft gewonnen. De Kamerleden P. Rosenmöller en L. Sipkes, die als duo verloren, willen beiden doorgaan als kandidaten op de lijst van GroenLinks.

Het referendum onder de partijleden gaf aan dat Brouwer en Rabbae, de directeur van het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB), met 51,1 procent van de stemmen een nipte zege boekten. Het duo Rosenmöller/Sipkes kwam op 47,7 procent, 1,2 procent stemde blanco of ongeldig. Van de meer dan 12.000 partijleden nam 72 procent deel aan het referendum. Beide duo's meenden deze grote deelname een bewijs is dat het referendum een “geschikt middel” is om de lijsttrekker aan te wijzen.

Brouwer, voormalig fractievoorzitter en oud-lijsttrekker van de CPN, zei dat “het wennen is om te winnen tegen de verwachting in”. Zij had aanvankelijk het lijsttrekkerduo van Rosenmöller en Sipkes een grotere kans gegeven en noemde hun aanhang “een zeer grote minderheid waar Groen Links rekening mee moet houden”. Ook van oud-partijleidster R. Beckers is bekend dat zij een voorkeur had voor het duo Rosenmöller/Sipkes.

Brouwer ziet de overwinning als “een historisch feit” omdat voor het eerst in Nederland een allochtoon als lijsttrekker is aangewezen. Rabbae vindt dat GroenLinks met de verkiezing van een allochtoon “een voorbeeld aan de andere partijen in Nederland geeft”. Het lijsttrekkersduo is van plan de oude stadswijken in te gaan “om de kiezers ervan te overtuigen niet op de Centrumdemocraten van Janmaat te stemmen”. Ook wil het duo een code tegen racistisch taalgebruik.

Rosenmöller en Sipkes waren zichtbaar aangeslagen door het resultaat. “De partij heeft een zwak voor minderheden”, zo erkende Rosenmöller gisteren na het bekendmaken van de uitslag. Hij zei echter “enthousiast” door te gaan. Met name de laatste weken werd de strijd om het lijsttrekkerschap tussen de twee duo's steeds harder gevoerd. Brouwer vergeleek Rosenmöller met Nijpels, de vroegere leider van de VVD. Rosenmöller verweet Brouwer dat Rabbae was uitgekozen als poltieke partner uit taktische overwegingen. De harde toon in de strijd om het lijsttrekkerschap werd gisteren als “een accentverschil” afgedaan.