Vendex brengt eigendom winkels in bij Rodamco

ROTTERDAM, 23 OKT. Rodamco, het onroerend-goedfonds van beleggingsmaatschappij Robeco en Vendex International zullen een gezamenlijke onderneming vormen die de eigendom van zeven warenhuizen en 27 speciaalzaken van Vendex overneemt. Vendex huurt de winkels weer terug, op basis van lange termijncontracten.

Dit hebben de twee ondernemingen gisteren bekendgemaakt. Met de samenwerking wordt beoogd de expertise van Rodamco op onroerend-goed gebied en die van Vendex International op het terrein van de detailhandel te bundelen. Het door Vendex ingebrachte onroerend goed wordt, samen met de Nederlandse winkelpanden die Rodamco al in bezit heeft, ondergebracht in de nieuwe vennootschap.

Onafhankelijke taxateurs zullen de komende maanden de waarde vaststellen van zowel de Vendex-winkelpanden als die van Rodamco. Op deze manier wordt de prijs die Vendex voor zijn panden krijgt, in onderling overleg bepaald. Rodamco zal de waarde voor tweederden in contanten vergoeden en voor het overige derde deel in aandelen van de nieuwe vennootschap. Daarin krijgt Vendex een belang van 20 procent; de overige aandelen gaan naar Rodamco Continental Europe BV, de houdstermaatschappij van Rodamco's Continentaal-Europese divisie.

Rodamco zal de directie voeren over de nieuwe onderneming, die bij de aanvang een winkelportefeuille zal beheren van naar schatting 400 miljoen gulden. De directie komt onder toezicht te staan van een raad van commissarissen, waarin Vendex één vertegenwoordiger krijgt.

Volgens de directies past de transactie in het beleid van zowel Rodamco als Vendex. Rodamco streeft naar vergroting van zijn belang van winkels en winkelcentra in de Europese portefeuille en Vendex voert een actief management voor vast goed. Door intensieve samenwerking met derden kan de detailhandelaar een deel van zijn relatief grote bezit aan winkelpanden doelmatiger inzetten.

Rodamco heeft al een "beheerd vermogen' van 9 miljard gulden. De winkels die Vendex in de nieuwe vennootschap onderbrengt, hebben een totale oppervlakte van ruim 75.000 vierkante meter en liggen in winkelcentra van 24 Nederlandse steden.