Topparen

In het Haagse Hotel des Indes wordt elk jaar het waarschijnlijk sterkst bezette bridgetoernooi ter wereld gehouden, de Cap Volmac Wereldtop 16. Steeds weer verricht de organisatie het onmogelijke door met een nòg sterker veld voor de dag te komen. Voor de editie van januari a.s. zijn in ieder geval Jansen-Westerhof, Leufkens-Westra en De Boer-Muller uitgenodigd, de huidige wereldkampioenen. Ook de dertien andere paren dragen klinkende namen.

Het wil bij internationale toernooien nog wel eens voorkomen dat op de deelnemerslijst een bekende speler vermeld staat samen met een "onbekend talent': een sponsor die voor veel geld met de expert mag spelen. Aan die situatie heeft de directie van de Top 16 een broertje dood, alleen echte toppartnerships zijn welkom in Des Indes. Bijvoorbeeld Sabine Zenkel en Daniela von Arnim uit Duitsland, de sensatie van verleden jaar. Deze charmante jongedames gaven toen enkele staaltjes opwindend bridge ten beste, resulterend in een eervolle vierde plaats in de eindrangschikking. Nog nooit wist een vrouwenpaar zo hoog te eindigen. Men sprak toen van een doorbraak van het vrouwenbridge.

In Chili, tijdens het laatste wereldkampioenschap, zagen we een aantal deelnemers van het volgende Cap Volmac aan het werk. Spel 11 uit de finale staat een aardige vergelijking toe tussen het vrouwen-WK (Venice Cup) en het open-WK (Bermuda Bowl).

Zuid geverNoord

Niemand kw.ß7 A

ß6 B10

ß5 AHVB107542

ß4 8

WestOost

ß7 865ß7 732

ß6 H98763ß6 54

ß5 8ß5 6

ß4 932ß4 AHVB1076

Zuid

ß7 HVB1094

ß6 AV2

ß5 93

ß4 54

Het eindcontract dat voor de hand ligt is 6ß5, hoewel 6ß7 ook wordt gemaakt. Zelfs indien noord in 6ß5 een hartenstart krijgt (of ß4A uit en harten na), wordt het slem gemaakt. Harten aas wordt genomen, waarna na één rondje troef blijkt dat de kleur 1-1 zit. De leider deblokkeert ß7A en steekt over met ruiten om van de vrije schoppens te genieten. Ook met de troeven 2-0 gaat dit goed.

Hoe ging het bieden? Bij Noorwegen-Nederland (finale Bermuda Bowl) vroeg noord na de 1ß7 opening direct azen. Hoewel Leufkens met 5ß4 en Westra met 6ß4 nog flink stoorden, hadden Helness-Helgemo hun huiswerk goed gedaan. Ze wisten dat er een aas weg was en parkeerden keurig in 6ß5. Op de andere tafel lukten Jansen-Westerhof dat ook. Overigens bemoeiden Groetheim-Aa zich daar niet met het bieden.

In de Venice Cup werden Zenkel-Von Arnim licht gehinderd door oost, die 4SA (azenvragen) een keer doubleerde. Desalniettemin hadden de Duitse vrouwen - in Chili "Iron Ladies' genoemd omdat ze vrijwel altijd werden opgesteld - geen moeite in klein slem ruiten aan te leggen. De sensatie kwam uit de gesloten kamer, waar de meervoudig wereldkampioenen McCallum-Sanborn 7ß5 uitboden, in een ongestoord biedverloop nota bene. Oost startte heel prozaïsch met ß4A: één down.

In Chili was een veel gehoorde klacht dat de handen te grillig waren. Men twijfelde aan het computerprogramma dat de kaarten randomwise schudde. De wedstrijdleiding wees alle kritiek resoluut van de hand. Na afloop heeft zij uitgerekend dat de gespeelde handen zelfs minder uit balans waren dan het theoretisch model. Toch waren er tijdens het hele toernooi opvallende freaks te zien. Ook deze draak komt uit de finale. Spel nr. 53:

Noord geverNoord

NZ kw.ß7 -

ß6 -

ß5 V10762

ß4 AHV96532

WestOost

ß7 AH854ß7 VB10932

ß6 HV1082ß6 763

ß5 A53ß5 HB

ß4 -ß4 B7

Zuid

ß7 76

ß6 AB954

ß5 984

ß4 1084

Het par resultaat is NZ 7ß4 gedoubleerd -3, -800 als redding tegen 6ß7 in OW (980). Par overigens is het optimale eindcontract op een spel voor NZ of OW. Werd par bereikt op dit spel? Oordeelt u zelf:

Noorwegen-Nederland

West Noord Oost Zuid

Helgemo Westra Helness Leufkens

1ß4 2ß7 pas

6ß7 7ß4 pas pas

dbl pas pas pas

2ß7 = zwak

West Noord Oost Zuid

De Boer Aa Muller Groetheim

2ß4 pas 3ß4

4ß4 5ß4 5ß7 dbl

pas 6ß4 pas pas

dbl pas pas pas

2ß4 = 11-15 pt, 5+krt klaver, 3ß4 = niet inviterend, 4ß4 = hoge kleuren

Duitsland-Amerika II

West Noord Oost Zuid

Von Arnim McCallum Zenkel Sanborn

5ß4 pas pas

dbl 7ß4 5ß7 pas

pas 5SA pas 6ß4

dbl pas pas pas

5SA = zeer goede klavers, aardige ruitens

West Noord Oost Zuid

Meyers Vogt Schulle Nehmert

5ß4 pas pas

dbl pas pas pas

U ziet: op zo'n freak worden aan vier tafels vier verschillende eindcontracten geboden en weten zelfs finalisten op een wereldkampioenschap par niet of nauwelijks te bereiken. mb,24,24c,vmza,ni,24,20 Cap Volmac Top 16

    • Jan van Cleeff