Stafchef van het Italiaanse leger afgetreden

ROME, 23 OKT. De stafchef van het Italiaanse leger, Goffredo Canino, is gisteren afgetreden na onenigheid met de minister van defensie over sancties in het schandaal over vermeende coupplannen dat is ontketend door de gewezen minnares van een topgeneraal.

Deze affaire, die veel weg heeft van een soap opera, heeft de verwarring binnen het Italiaanse leger verder vergroot. Maandagavond werd topoverleg gehouden op het presidentiële paleis na een stroom van berichten die leger, politie en geheime diensten in diskrediet hebben gebracht.

De beschuldigingen dat hoge politie-officieren en leden van de geheime diensten hebben samengewerkt met de georganiseerde misdaad, zijn vrij hard. Bij de beschuldigingen dat topofficieren coupplannen hadden, zijn veel meer vraagtekens te zetten. Toch heeft de ophef hierover generaal Goffredo Canino, stafchef van de landmacht, doen besluiten af te treden.

Canino verwijt minister van defensie Fabio Fabbri onnodig hard te zijn opgetreden tegen generaal Biagio Rizzo, als commandant van de regio's Toscane en Emilia Romagna een van de belangrijkste officieren van de landmacht. Rizzo is woensdag van zijn bevel ontheven omdat hij de impact van het coupschandaal in de ogen van de bewindsman heeft onderschat. Canino, die hier fel tegen was, zei dat de beslissing van minister Fabbri “een negatieve weerslag heeft op het moreel van alle onderdelen van de strijdkrachten”.

De affaire is begonnen met een vrouw van 34 jaar, Donatella Di Rosa, in de pers de Mata Hari van Udine gedoopt, naar haar woonplaats. De vrouw heeft een relatie gehad met generaal Franco Monticone, bevelhebber van de snelle interventiemacht. Zij heeft van Monticone in totaal ongeveer 850.000 gulden gekregen, geld dat volgens haar nodig was om te kunnen scheiden. Monticone heeft een rechtszaak aangespannen tegen haar toen bleek dat zij niet wilde scheiden en hem duidelijk werd dat hij slachtoffer was geworden van afpersing.

De vrouw stapte daarop naar de pers met de beschuldiging dat Monticone betrokken was bij coupplannen. Hij zou ook een rol hebben gespeeld bij wapensmokkel door hoge officieren. Een deel van haar verhaal is deze week ontkracht toen de Spaanse justitie constateerde dat een extreem-rechtse terrorist die volgens haar nog in leven was, inderdaad is omgekomen.

Monticone is van zijn functie ontheven, met als argument dat hij zich heeft laten chanteren. Daarna is ook Monticones superieur Rizzo van zijn functie ontheven. In een vraaggesprek heeft Monticone gezegd dat hij helemaal in de ban was geraakt van mevrouw Di Rosa, maar dat hem dat niet kon worden verweten omdat het hele land de afgelopen dagen aan haar lippen heeft gehangen. Hij heeft de affaire uitgebreid toegelicht, met als argument dat hij liever als een onnozele sukkel te boek staat dan als iemand die plannen maakt voor een staatsgreep.

    • Marc Leijendekker