"Stad in Georgië heroverd door leger'

TBLISI, 23 OKT. Het Georgische ministerie van defensie heeft gisteren gezegd dat regeringstroepen de westelijke stad Samtredia hebben heroverd op de aanhangers van ex-president Zviad Gamsachoerdia.

Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn de rebellen verdreven, die de strategisch gelegen stad dinsdag innamen. De troepen drongen 's ochtends door tot het centrum van de stad, waarop de "zviadisten' zich terugtrokken naar de plaats Abasja in het westen, aldus het ministerie. Onafhankelijke waarnemers hebben het bericht niet kunnen bevestigen. Dinsdag meldde het ministerie van buitenlandse zaken weten dat drie steden, waaronder de haven van Poti, waren ingenomen, maar die mededeling bleek later onjuist.

De troepen van het staatshoofd, Edoeard Sjevardnadze, zetten gisteren het offensief voort richting Lantsjchoeti en het westelijker gelegen Martvili. Daarentegen namen de rebellen de zuidwestelijke stad Ozurgeti in handen zonder een schot te hoeven lossen, aldus het ministerie. Het Russische ministerie van defensie heeft de Russische troepen in de Kaukasus opdracht gegeven de transportwegen in West-Georgië, vooral de treinverbinding tussen Tbilisi en Poti te bevrijden, zo meldde het persbureau Interfax gisteren. De Georgische president Sjevardnadze had om deze hulp gevraagd. Moskou weigert de regering in Tblisi echter bij te staan in de militaire strijd. (AP, AFP, Reuter)