Seat sluit fabriek en ontslaat 9.000 werknemers

BARCELONA, 23 OKT. De noodlijdende Spaanse autofabrikant Seat, onderdeel van het Duitse Volkswagen-concern, heeft gisteren bevestigd dat de assemblagefabriek in Zona Franca in Barcelona dicht gaat. Door de maatregel verdwijnen 9.000 van de 23.500 arbeidsplaatsen bij Seat.

De interim-topman van Seat, Peter Walzer, verklaarde na een bijeenkomst met de vakbonden dat 4.600 werknemers ontslag krijgen. Tijdelijke arbeidscontracten met 1.400 medewerkers worden niet verlengd en 3.000 mensen boven de 55 jaar gaan met vervroegd pensioen. Van de 4.600 werknemers die hun vaste baan kwijtraken, kunnen er in de toekomst weer 3.100 aan de slag in de produktie van onderdelen, bij Seat zelf of bij onderdelenfabrikanten.

De assemblage van het model Toledo wordt van Zona Franca overgebracht naar de dertig kilometer verder gelegen nieuwe fabriek in Martorell. Walzer verklaarde dat Seat dit jaar een recordverlies verwacht van 1,4 miljard gulden. (Reuter)