OM gispt uitspraken officier van justitie

AMSTERDAM, 23 OKT. Het Openbaar Ministerie van Amsterdam neemt "uitdrukkelijk' afstand van uitspraken van officier van justitie mr. M.A.A. van Capelle, donderdag in deze krant. Dat heeft hoofdofficier van justitie mr. J.M. Vrakking, gisteren geschreven in een brief aan de Orde van Advocaten, de Notariële Broederschap en het Instituut voor Registeraccountants.

In het vraaggesprek verklaarde Van Capelle onder meer dat hij liefst zou zien dat het beroepsgeheim van advocaten, notarissen en accountants wordt opengebroken. Volgens hem werkt hun wettelijk beschermde geheimhoudingsplicht soms als "kamerscherm', waarachter criminele organisaties zich verstoppen.

Verder liet hij weten voorstander te zijn van de versoepeling van de regels voor het infiltreren door politiemensen. Over het opsporen van misdrijven in de finaciële wereld met dergelijke methoden, zei hij: “Je zult de kleur van het financiële milieu moeten aannemen. Een BV met briefpapier en een keurige juffrouw achter de balie. Waarom eigenlijk niet?”

Vrakking laat in zijn brief weten dat Van Capelle op persoonlijke titel heeft gesproken en dat het Openbaar Ministerie uitdrukkelijk afstand neemt van diens opvattingen.

Van Capelle deed zijn uitspraken naar aanleiding van recente politie-invallen in geldwisselkantoren in Amsterdam. De publiciteit rond de "witwas-activiteiten' van die kantoortjes, heeft Grenswisselkantoren NV genoopt van naam te veranderen, zo heeft een woorvoerder gisteren bevestigd. Te vaak werd de naam van het bedrijf recentelijk in de media verward met die van de frauduleuze geldwisselkantoren, naar de mening van de Grenswisselkantoren. Het bedrijf zal binnenkort nog slechts onder haar afkorting, GWK, door het leven gaan.