Nordholt ziet misdadigers binnen politiek

ROTTERDAM, 23 OKT. De georganiseerde misdaad infiltreert in Nederlandse politieke partijen. Dit zei de Amsterdamse hoofdcommissaris van politie E.E. Nordholt gisteren in het televisieprogramma "Nova'.

Nordholt wilde niet zeggen om welke partijen het gaat. Hij ging ook niet in op de vorm van infiltratie die zou worden toegepast. De hoofdcommissaris heeft de politieke partijen er wel over ingelicht, zo stelde hij.

De fracties in de Tweede Kamer reageren zeer uiteenlopend op de bewering van Nordholt. Het CDA hecht er geen geloof aan, de PvdA zegt dat corruptie waar dan ook moet worden aangepakt, terwijl de VVD zich juist goed kan voorstellen dat de Amsterdamse korpschef gelijk heeft. Woordvoerder Van der Heijden van het CDA kondigde aan komende week in de fractie te zullen bekijken “of wij op de ketting moeten springen.” Hij vindt dat Nordholt zijn boekje te buiten gaat door de politiek te beschuldigen zonder man en paard te noemen.

De Amsterdamse officier van justitie M. van Capelle zei in dezelfde uitzending van Nova dat het openbaar ministerie steeds vaker te maken krijgt met steeds “grovere” vormen van infiltratie van misdaad-organisaties bij de politie. Zo was hem recent een geval bekend geworden van een hoofdstedelijke politieman die “botweg op de loonlijst van een criminele organisatie stond”. De agent verschafte de misdaad-organisatie kentekens van politie-auto's, privé-adressen van politiemedewerkers en gaf informatie over lopende politie-acties door.

De Amsterdamse politiecommissaris J. van Riessen bevestigde dat er zich steeds vaker dergelijke gevallen voordoen. Misdaadorganisaties zouden ook bij het openbaar ministerie infiltreren. Van Riessen waarschuwde tegen naïviteit bij dergelijke instellingen. Volgens het openbaar ministerie is tot nu toe slechts éénmaal gebleken dat een medewerker corrupt was.

De Nederlandse notarissen, de afgelopen week door vertegenwoordigers van politie en justitie beschuldigd van medeplichtigheid aan de georganiseerde misdaad in Nederland, hebben gisteren extra maatregelen bekendgemaakt voor een “betere bestrijding van de criminaliteit”.

Zo overweegt de Koninklijke Notariële Broederschap de instelling van een “vertrouwensnotaris” bij wie beroepsgenoten zaken kunnen aanmelden die hen “ongebruikelijk” lijken. Ook bestudeert de Broederschap de introductie van een beroepsregel waarmee notarissen diensten aan mogelijk criminele organisaties kunnen weigeren. Vorige week maakte de Broederschap al bekend dat notarissen niet langer contant geld in bedragen hoger dan 25.000 gulden mogen aannemen.