NedCar wil fabriek 20 dagen sluiten

ROTTERDAM, 23 OKT. Autofabrikant NedCar heeft werktijdverkorting voor de 3800 werknemers in de fabriek in Born aangevraagd. Dit heeft het bedrijf gistermiddag bekendgemaakt.

NedCar wil het personeel van de fabriek in Born tot het einde van dit jaar vijftien dagen minder laten werken en in januari vijf dagen minder. Hierdoor denkt het bedrijf de voor dit jaar geplande produktie van 88.000 auto's te kunnen terugbrengen tot 80.000. “We hebben te maken met een extreme terugval. De markt kan niet meer auto's hebben”, aldus een woordvoerder.

Werktijdverkorting is een veelgebruikt instrument om de loonkosten voor een bedrijf (tijdelijk) te verminderen. Als het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid akkoord gaat met de aanvraag, ontvangen de werknemers van NedCar over de uren waarin ze noodgedwongen thuiszitten een WW-uitkering van zeventig procent van het laatstverdiende loon. NedCar heeft toegezegd dit aan te vullen tot honderd procent.

Wil Sociale Zaken akkoord gaan met de aanvraag van NedCar, dan dient het bedrijf de noodzaak ervan aan te tonen. Volgens NedCar wordt aan de daaraan verbonden voorwaarden voldaan: de bedrijvigheid is tot een abnormaal laag niveau gedaald en het bedrijf heeft zelf geprobeerd de problemen op te lossen.

Eerder dit jaar legde NedCar de produktie al zes dagen stil. Deze werktijdverkorting gold toen voor ongeveer 2500 werknemers. In januari van dit jaar leverde het personeel van NedCar vier ATV-dagen voor de werktijdverkorting in. NedCar kondigde begin dit jaar een ingrijpende reorganisatie aan waardoor dit jaar 1200 van de 5400 arbeidsplaatsen verdwijnen. Voor 800 werknemers betekent dit gedwongen ontslag.

De autofabrikant beklemtoont dat de vooruitzichten voor herstel van de internationale automarkt voor het volgende jaar gunstig zijn. De verwachting is dat ook de Volvo 400-serie daarvan profiteert.

Ook de vooruitzichten op langere termijn zijn gunstig, aldus NedCar, gegeven de met de industriële aandeelhouders Volvo en Mitsubishi overeengekomen afname van toekomstige modellen. Bij de gunstige voorspellingen gaat NedCar onverminderd uit van kostenbesparingen over een breed front. Vorig jaar leed NedCar een verlies van 243 miljoen gulden.