Moslimleider met Serviërs akkoord

BELGRADO/ SARAJEVO, 23 OKT. De leider van de moslim-enclave Bihac, Fikret Abdic, heeft gisteren een afzonderlijk vredesakkoord gesloten met de Bosnische Serviërs.

In aanwezigheid van de Servische president Slobodan Milosevic zetten Abdic in Belgrado zijn handtekening onder een regeling met Radovan Karadzic, de leider van de Bosnische Serviërs. Abdic heeft ook een vriendschapsovereenkomst gesloten met de Bosnische Kroaten.

De gematigde Abdic is een politieke tegenstander van de Bosnische president Alija Izetbegovic, die door hem als “compromisloos” is omschreven. Abdic riep op 27 september de noordwestelijke moslim-enclave Bihac uit tot de “autonome regio West-Bosnië”, met 200.000 inwoners.

Na afloop van de bijeenkomst in Belgrado ondertekenden de drie leiders gisteren een gezamenlijke verklaring, waarin staat dat de moslims en de Serviërs “beginnen met de opbouw van goed nabuurschap op alle terreinen, inclusief de politiek, economie, verkeer, cultuur en sport”. De regeling voorziet in “volledige bewegingsvrijheid voor alle burgers” in het westen en noordwesten van Bosnië. De Bosnische vice-president Ejup Ganic noemde het vredesakkoord “walgelijk”.

Milosevic zei gisteren te verwachten dat nu ook een hervatting van de algehele vredesbesprekingen over Bosnië nabij is. Vorige maand mislukte het laatste overleg, omdat de moslims niet accepteerden dat hen maar 31 procent van het grondgebied zou worden toegewezen. Milosevic zei enkele dagen geleden “persoonlijk” met Izetbegovic te hebben gesproken en deze zou positief heben gereageerd op het idee van een ontmoeting tussen Serviërs en moslims.

Het Kroatische persbureau Hina meldde gisteren dat ook Mate Boban, de leider van de Bosnische Kroaten, de derde partij in de oorlog in Bosnië, een vriendschapsverdrag heeft gesloten met de moslimleiders in Bihac. In een gezamenlijk document veroordelen Boban en Abdic de aanvallen van de moslimtroepen van Izetbegovic tegen de enclave Bihac. De in de enclave gestationeerde Bosnisch-Kroatische troepen zullen vanaf nu meevechten aan de zijde van de moslim-separatisten.

Het Rode Kruis heeft gisteren een grootschalige uitwisseling van krijgsgevangenen moeten opschorten. Kroatische en moslim-gevangenen in Bosnië zouden donderdag worden "geruild', maar beide betrokken partijen hebben verzaakt de veiligheid van de vrij te laten krijgsgevangenen te garanderen op hun tocht uit de omstreden gebieden, zo liet het Internationale Rode Kruis (ICRK) weten.

Ongeveer één vijfde van de overeengekomen 5.500 gevangenen werd eerder deze week vrijgelaten uit kampen in Zuid-Bosnië, maar de volgende fase in het vrijlaten van krijgsgevangenen in Mostar kon volgens het Rode Kruis geen doorgang vinden “omdat de ICRK-konvooien verhinderd werden in de stad zelf te rijden.” De konvooien mochten uiteindelijk de stad verlaten, maar zonder krijgsgevangenen.