Luxor

Vorige week moest ik vroeg op. Het Luxor werd om vier uur 's ochtends geopend. Dus ik had twee opties, doorhalen of de wekker. Ik koos voor doorhalen - niet mijn fort - omdat men had gezegd dat het nogal vol zou zijn en dat je dus vroeg aanwezig diende te zijn.

De auto mee kon al helemaal niet omdat de hele Strip, zoals je hier de Las Vegas Boulevard dient te noemen, choc-a-block stond: men bouwde eerst het Luxor en nu pas begint men aan aparte toegangswegen te denken.

Vegas is, zoals overal waar het goed gaat, in beweging. Volgende week gaat The Dunes, waar Sinatra triomfen vierde, tegen de grond, letterlijk, "With A Bang' staat er in de advertenties. Vorig jaar opende Caesar's Palace de Forum Arcade, 's werelds duurste shopping mall, en meteen bleek dat het ook de meest succesvolle winkelgalerij ter wereld was, waar Caesar's veel baat bij vindt, omdat ze de arcade verpachten, en dus steeds hogere huren kunnen vragen.

Ik logeerde in The Desert Inn, nu ineens omgedoopt in The Star's Desert Inn, maar dat weet alleen de directie nog maar, en de luciferdoosjes, verder niemand. De Desert Inn bezet, zo heeft een onafhankelijk panel uitgezocht, de tweede plaats overall op de lijst van beste hotels (Caesar's Palace ligt 1), de tweede plaats qua restaurants (Caesar's weer 1), maar is het beste voor golf, tennis, jogging(?), aerobics, tweede voor gezondheidsmachines (Mirage 1), tweede voor winkels-in-de-buurt, de beste bad-in-de-badkamer, maar nowhere voor bowling (hebben er geen). En het allerbeste in kamerinrichting. U begrijpt dus dat ik daar logeerde en lunchte in Caesar's (Italiaans met zeer lekkere espresso toe en dat komt omdat de food & beverage manager een Italiaan is). Er werkt trouwens, als hoofd verkoop, de Nederlandse Monique Michaels. Meer zeg ik niet.

Circus Circus is vrijwel het rijkste hotel (eigenaar van het grootste hotel ter wereld Excalibur), en die zijn dan nu ook de eigenaar van het nieuwe Luxor, dat in de vorm van een piramide is gebouwd, zij het een zwarte, en die staan bij mijn weten niet in Egypte. Merkwaardig is ook dat er bij het echte Luxor (behalve een kleintje die dit jaar pas gevonden is) geen piramides staan. Maar goed, een kniesoor die daarop let. Er staat ook geen sfinx en die staat er in Vegas wel bij, keurig geverfd, en net zo groot.

Bill Bennett, de voorzitter van Circus Circus, opende het met het omleggen van een enorme schakelaar die het zoeklicht zou aansteken, ik noem het maar het zoeklicht: een verticaal gerichte straal licht die vijftien kilometer hoog reikt en die door opstijgende piloten in Los Angeles gezien kan worden - nergens voor nodig, maar het maakt de tongen los, en daar gaat het om nietwaar - en die natuurlijk niet aanfloepte. Zul je net zien.

Na enige paniek en, neem ik aan, ontslag van enkele medewerkers, deed hij het toch nog.

De piramide is ontworpen door de heer Trumbuill, bekend van Close Encounters en Space Odyssey. Ook van Blade Runner. Het werd betaald door Circus Circus, met kasgeld. Niks geleend. $ 375.000.000,-. Tussen de voeten van de sfinx kunnen zeven auto's naast elkaar naar binnen.

In het hotel zelve meandert uiteraard de Nijl. Nieuw aangekomen gasten nemen de boot vanaf de incheck en eindigen, via liften met boot en al, in een 39 graden schuine baan, langs elke hoek van de piramide. Zoiets.

Onderweg zie je van alles, zoals Koning Tut's tombe. Tut is de Amerikaanse afkorting van Tutankhamon. Er kunnen in het hotel zeven Boeing 747's op of naast elkaar staan. Of zo.

Niet dat ze dat gaan doen, maar als je dat zou willen, dan kan dat.

Als dit alles u afschrikt, als u denkt ja maar waar moet ik dan nog naar gaan kijken, dan heb ik ook nog iets voor u in petto: de Tower of Power, van de heer Bob Stupak. Bob is ook een hoteleigenaar, die uiteraard met lede ogen al dat gedoe van Circus Circus aanzag, en nu zelf iets heeft bedacht, zij het van eenvoudiger snit: een heel erg hoge toren. Echt heel erg hoog, zodat je hem in heel Vegas ziet staan. En dan dus denkt: hé, wat een hoge toren! Daar wil ik gaarne in logeren!

De toren wordt aangevoerd door Howard Hughes' rechterhand, Bob Maheu, nu 75 jaar, en is drie keer zo hoog als het hoogste gebouw in Nevada. Hoe hoog dat precies is weet ik niet, maar neem maar aan dat dat hoog is, ik heb hem gezien. Maar hij is nog niet klaar.

Wat ik wel weet is dat hij hoger is dan de Eiffel-toren.

Hij heeft al een keertje in brand gestaan, maar er vielen geen doden, zegt Maheu trots. U kunt naar de opening aan het einde van de zomer van '94. Mocht u al eerder iets willen, dan is er de opening van MGM's Grand Hotel en Mirage's Theme Park, een soort mini-Disney, schuin tegenover Desert Inn (18 december 1993).

Nu zult u vragen: wat moet ik dan de rest van de tijd doen in Vegas. Tja. Winkelen? Dat is niet zo gek, want de dollar is kennelijk te laag en alles kost er minder, vooral kleren. U kunt ook goed chinees eten, in de sjieke Fashion Mall, voor nog geen drie dollar. Het biertje erbij kost dan $ 2,50.

Echt aanraden mag ik Abercrombie & Fitch, een keurige winkel met rustige, gedegen maar heel niet dure kleding.

Moet u spelen?

Geen roulette (dubbele nul) of andere onzin, wellicht slotmachines mits ze aan een bord hangen dat zegt dat ze 98 of 97.4 procent uitbetalen, maar nog liever Craps, ook wel Seven Eleven genoemd.

Dit spel geeft de bank slechts een voordeel van 1.4 procent, indien men alleen - ik spreek nu tot ingewijden - de Pass Line speelt en vervolgens Come, plus natuurlijk de volle odds. Odds laten vervallen als het point gemaakt is en opnieuw op de Pass Line wordt ingezet.

Of gewoon gaan eten in het Papyrus Polynesian Restaurant. In Luxor, of liever het Luxor, naast de Nile Deli en het Millennium Cafe. U kunt het niet missen dat grote zwarte ding.

    • van Lennep