Luguber circus rond de stervende Federico Fellini

ROME, 23 OKT. Op de stoep van het Romeinse ziekenhuis Umberto I staat een luguber circus: een broodjesverkoper, een paar helderzienden en magiërs, een groep journalisten en paparazzi die iedereen aanvallen die in hun buurt komt, nieuwsgierigen.

Binnen, op de intensive care, ligt Federico Fellini in coma. Sinds zondagavond is er geen verandering opgetreden in zijn toestand, Het is nu alleen nog maar wachten op de dood. De artsen hebben donderdag gezegd dat de hersenfuncties onherstelbaar zijn beschadigd. Infuus, beademingsapparaat en medicijnen houden Fellini's hart nog op gang. Maar de hoop is vrijwel opgegeven.

De kamer waar hij ligt wordt bewaakt, de gordijnen blijven dicht. Alleen Fellini's allerbeste vrienden mogen bij hem. Zijn vrouw, de actrice Giulietta Masina, heeft het dringende advies gekregen van haar arts om hem niet op te zoeken, om de herinnering vast te houden aan de vrolijke lunch die ze afgelopen zondag samen hebben gehad, aan de plannen die ze maakten voor hun vijftigjarig huwelijksfeest op 30 oktober.

Toch is het iemand gelukt een foto van hem te maken. Het Italiaanse persbureau Ansa heeft de plaat verspreid. Een doodzieke oude man, weerloos, machteloos in de greep van de medische technologie, een vertrokken gezicht tussen de buisjes en slangen en meetapparatuur. Meteen is hierover een felle polemiek ontstaan. “Ze doen vreselijke dingen,” zei zijn vrouw Giulietta over de telefoon. “Ik begrijp niet hoe ze dat kunnen doen met wat er rest van Fellini.” Zijn persoonlijke arts, Gianfranco Turchetti, zei woedend: “Het is een stelletje barbaren.” Vermoed wordt dat de foto is gemaakt door iemand van het verpleegkundig personeel en voor veel geld is verkocht aan het persbureau. Een groot aantal kranten, waaronder La Repubblica, La Stampa en de Corriere della Sera hebben geweigerd de foto te publiceren. De doodsstrijd van Fellini mag geen spektakel worden.

Eerder deze week was er grote beroering ontstaan over het feit dat een priester van het ziekenhuis Fellini op eigen initiatief de laatste sacramenten heeft toegediend. Fellini heeft vaak de draak gestoken met de katholieke kerk - legendarisch is de modeshow voor kardinalen in zijn film Roma. Volgens vrienden was hij, mede onder invloed van de beroerte die hij in augustus heeft gehad, religieuzer geworden. Op verzoek van zijn diep-gelovige vrouw heeft woensdag een van de belangrijkste kardinalen, Achille Silvestrini, een bezoek gebracht aan Fellini om aan zijn sterfbed voor hem te bidden.

    • Marc Leijendekker