Lubbers dreigt met veto bij EG-besluit

DEN HAAG, 23 OKT. Premier Lubbers heeft gisteren gedreigd dat Nederland “de besluitvorming ongetwijfeld zal blokkeren” als behalve de nog op te richten Europese Centrale Bank ook het Europees Merkenbureau of Europol aan andere lidstaten van de EG toevallen. Na de Europese bank gaat de voorkeur uit naar het Merkenbureau, een Europees octrooibureau, zo zei de premier. Pas daarna volgt Europol, het bureau van de nieuwe Europese justitiële organisatie. Als Nederland alledrie de Europese instellingen misloopt, “dan krijgen we grote problemen tussen Nederland en de Europese Gemeenschap”, zei Lubbers dreigend. Op vrijdag 29 oktober praten de Europese regeringsleiders in Brussel over de toekomstige vestigingsplaatsen van de verscheidene instellingen.

De minister-president verklaarde van voorzitter Delors van de Europese Commissie aanwijzingen te hebben gekregen dat Europol naar Nederland komt. Ook de Belgische minister van justitie heeft dat onlangs gezegd. Hoewel de voor- en nadelen van het Merkenbureau en Europol elkaar niet veel ontlopen, heeft het Merkenbureau de voorkeur van het kabinet, zo maakte Lubbers duidelijk. Het zou meer werkgelegenheid opleveren.

Dat de komst van de Europese Centrale Bank naar Amsterdam kan worden afgeschreven, wilde Lubbers gisteren niet bevestigen. In alle andere EG-landen gaat men er al van uit dat Duitsland de bank krijgt. Spanje zou de hoogste ogen gooien voor vestiging van het Merkenbureau. Ook volgens de Nederlandse Euro-commissaris Van den Broek heeft Amsterdam reëel gesproken geen kans meer op de Europese Centrale Bank. “Amsterdam voldoet aan alle criteria wat betreft infrastructuur, financiële en economische omstandigheden. Aan het belangrijkste criterium voldoet het echter niet: Amsterdam ligt niet in Duitsland”, aldus Van den Broek gisteren op een CDA-bijeenkomst te Amsterdam.