Leger India doodt in Kashmir 31 mensen

NEW DELHI, 23 OKT. Indiase veiligheidstroepen hebben gisteren in de noordwestelijke deelstaat Jammu & Kashmir ten minste 31 mensen doodgeschoten die zich niet hielden aan het uitgaansverbod dat sinds donderdag in grote delen van de roerige deelstaat van kracht is. Daarmee was het een van de bloedigste dagen uit de geschiedenis van de nu ruim drie jaar oude opstand van militante moslims tegen het Indiase gezag.

De ergste incidenten deden zich voor in het plaatsje Bijbehara, 40 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Srinagar. Daarbij kwamen volgens de plaatselijke politie vijftien mensen om het leven. Artsen van een ziekenhuis in Bijbehara meldden tegenover het persbureau AFP echter dat het dodental 24 bedroeg.

De slachtoffers waren in weerwil van het uitgaansverbod de straat op gegaan om te demonstreren tegen het beleg van de Hazratbal-moskee in de hoofdplaats Srinagar. In dit heiligdom, waar volgens de overlevering een haar van de baard van de profeet Mohammed wordt bewaard, houden Indiase troepen al een week een groep militante moslims en een onbekend aantal pelgrims vast. De regering heeft aangeboden allen een vrijgeleide te geven mits de moslims hun wapens afgeven. De militanten, onder wie zich naar verluidt enkele Pakistanen en Afghanen bevinden, hebben dit geweigerd.

Ook in Srinagar negeerden honderden mensen gisteren het uitgaansverbod. Via luidsprekers van moskeeën galmden anti-Indiase leuzen door de straten. De politie en de veiligheidstroepen, die bij duizenden waren ingezet om de rust te bewaren, vuurden eerst traangasgranaten op de betogers af en sloegen ze vervolgens weg met de wapenstok, later schoten ze ook met scherp. Tot elke prijs wilden ze voorkomen dat de betogers de Hazratbal-moskee zouden bereiken. In de oude stad vielen vier doden terwijl elders in de stad eveneens drie mensen het leven verloren. In totaal raakten er gisteren bovendien tussen de 150 en 200 mensen gewond, van wie sommigen ernstig.

Bij het aanbreken van de avond leek de rust in Srinagar te zijn teruggekeerd. Een legerwoordvoerder omschreef de toestand toen als normaal.

Sinds radicale moslims begin 1990 een gewapende strijd tegen het Indiase gezag ontketenden zijn er in totaal naar schatting 10.000 mensen om het leven gekomen. De moslims in Kashmir, de enige deelstaat in India met een in meerderheid islamitische bevolking, verlangen aansluiting bij het eveneens islamitische buurland Pakistan of onafhankelijkheid.

In België werd begin deze week de voorzitter van het Jammu & Kashmir Bevrijdingsfront (JKLF), Amanullah Khan, aangehouden, op verzoek van India dat een opsporingsbevel via Interpol verspreidde. Pakistan, dat het JKLF ondersteunt in het streven naar afscheiding van India, protesteerde fel bij de Belgen tegen de arrestatie van Khan, die reisde in een officiële Pakistaanse delegatie. België heeft op zijn beurt zijn ambassadeur uit Islamabad teruggeroepen voor overleg.