Koerdisch verzet doodt hoge Turkse generaal

ANKARA, 23 OKT. Bij vuurgevechten tussen het Turkse leger en guerrillastrijders van de Koerdische arbeiderspartij (PKK) in het zuidoosten van Turkije, is gisteren generaal Bahtiyar Aydin (47) om het leven gekomen. Het is de eerste keer sinds de Koerdische terreur in 1984 oplaaide, dat een zo hoge Turkse militair wordt vermoord.

De gevechten, die de gehele dag voortduurden, vonden plaats in Lice, ten noorden van Diyarbakir, het centrum van de Koerdische regio. PKK-guerrillastrijders openden het vuur op een politielogement en openbare gebouwen. Generaal Aydin werd door een kogel geraakt en overleed op weg naar het militaire ziekenhuis in Diyarbakir.

Door de dood van de generaal is de spanning in het Koerdische zuidoosten van Turkije verder toegenomen. Eerder deze week sloten vrijwel al de landelijke kranten op last van de PKK hun redactielokalen in Diyarbakir, terwijl de politieke partijen tot zondag de tijd hebben om hun bureaus te sluiten. Lokale partijfunctionarissen worden met de dood bedreigd als ze de oproep van de Koerdische bevrijdingsorganisatie naast zich neer leggen.

Het pro-Koerdische persbureau Kurd-ha is één van de weinige persorganisaties die nog in het gebied kan werken. Kurd-ha maakte gisteren melding van “honderden gedode burgers” in de gevechten tussen het leger en Koerdische guerrillastrijders. Maar dit bericht kon niet door onafhankelijke bronnen worden bevestigd. Het Turkse opperbevel volstond er gisteren mee te zeggen dat het Koerdische verzet “zware verliezen” zijn toegebracht.

De Turkse premier Tansu Çiller, die gisteren terugkeerde van een uitgebreid bezoek aan VS en Mexico heeft zich samen met enkele ministers, de legerstaf, vertegenwoordigers van de inlichtingendienst en veiligheidsfunctionarissen over de situatie in zuidoost-Turkije beraden. In een verklaring wordt gesteld dat het uitroepen van een staat van beleg in de Koerdische regio voorlopig nog niet noodzakelijk wordt geacht. Wel zal Çiller in de komende dagen in gesprekken met de leiders van de politieke partijen opnieuw proberen om tot een consensus te komen wat betreft de maximale veiligheid in Turkije.