Jeltsin wil verkiezingen van nieuwe lokale en regionale parlementen

MOSKOU, 23 OKT. De Russische president Boris Jeltsin heeft verkiezingen gelast voor nieuwe lokale en regionale parlementen, die de oude sovjets moeten gaan vervangen. De verkiezingen moeten volgens een gisteravond uitgegeven decreet worden gehouden tussen december en maart. Maar het decreet zal eerst nog worden voorgelegd aan het nieuwe federale parlement, dat op 12 december wordt gekozen.

Het besluit is het zoveelste in een reeks maatregelen die de Russische president neemt om de oude bestuursstructuur van de Sovjet-Unie te vervangen, sinds hij op 21 september het parlement ontbond en twee weken later een gewapende opstand van de parlementariërs onderdrukte. Op 12 december zullen verkiezingen worden gehouden voor beide kamers van een nieuw parlement, naast een referendum over een nieuwe grondwet waarin onder andere de bevoegdheden van dat nieuwe parlement zullen zijn vastgelegd.

Het persbureau Interfax meldde gistermorgen dat in de ontwerp-grondwet alle verwijzingen naar soevereiniteit van de 23 autonome republieken zijn weggehaald, in een kennelijke poging van Jeltsin de "provincie' minder bevoegdheden te geven dan hij aanvankelijk had toegezegd.

Tijdens de machtsstrijd van de afgelopen maand tussen de president en het parlement ontwikkelden de regionale sovjets zich tot derde macht, die aan Jeltsin eisen over vergaande autonomie stelde. De nieuwe regionale parlementen zullen volgens het decreet niet de bevoegdheid hebben maatregelen te nemen die strijdig zijn met presidentiële decreten en federale wetten. De parlementen zullen voor twee jaar worden gekozen en elk niet meer dan vijftig afgevaardigden tellen.

Gisteren werd ook bekend dat zestien leiders van de opstand tegen Jeltsin inmiddels formeel in staat van beschuldiging zijn gesteld. De leiders, onder wie oud-parlementsvoorzitter Chasboelatov en oud-vice-president Roetskoj, worden beschuldigd van het organiseren van ordeverstoringen, een vergrijp waarop maximaal vijftien jaar gevangenisstraf staat. Het proces zou volgens sommige berichten nog deze maand kunnen beginnen. Andere aangeklaagden zijn Viktor Barannikov, een voormalig minister van veiligheid van Jeltsin die door het parlement was "herbenoemd', Vladislav Asjalov, die namens het parlement minister van defensie was en Andrej Doenajev, de parlementaire minister van binnenlandse zaken. Eerder al was oud-generaal Makasjov, die op zondagavond drie oktober de aanval op de televisiestudio's leidde, wegens het organiseren van ordeverstoringen aangeklaagd.

De geestesgesteldheid van Chasboelatov en Roetskoj zou er in de drie weken die zij nu worden vastgehouden in een gevangenis van de KGB, overigens nogal op achteruit zijn gegaan, zo schrijft althans het blad Argumenti i Facti. Chasboelatov verkeert in een staat van fysieke en mentale uitputting, Roetskoj is nauwelijks nog herkenbaar, zo citeert het blad een getuige die de twee mannen in de gevangenis zou hebben gezien.