Foto: RHEDEN - reeën, edelherten en vossen worden ...

Foto: RHEDEN - reeën, edelherten en vossen worden in Nederland een steeds zeldzamer verschijnsel.

In de Rheder- en Worthrhederheide zijn de dieren, met een beetje geluk, nog te zien. Gisteren werd een nieuwe natuurobservatiepost op de Elsberg in Rheden officieel opengesteld voor het publiek door D66-fractieleider H. van Mierlo in het bijzijn van Natuurmonumentenvoorzitter P. Winsemius. Het bouwwerk, ontworpen door architekt D.A. de Haan, is ruim negentig meter hoog en staat midden in het Nationaal Park Veluwezoom. De toren biedt plaats aan zo'n dertig mensen. Informatie op "stalen diersilhouetten', een panorama-reliëf en een windroos helpen de bezoeker bij het zoeken, herkennen en observeren van de dieren. De post is sinds eind augustus open en heeft tijdens de bronst van de edelherten - van half september tot half oktober - al veel publiek getrokken. De natuurobservatiepost is één van de voorzieningen die voortkomen uit het "actieplan Veluwezoom' van de Vereniging Natuurmonumenten, de provincie Gelderland en de gemeente Rheden. Het actieplan voorziet ondermeer in het creëren van voorzieningen voor natuurrecreanten en het bevorderen van de aanwezigheid van wilde dieren. Zo werden wegen en voet- en fietspaden in het gebied verlegd of aangepast. De bosrand bij de uitkijkpost is gekapt om het publiek een beter uitzicht te geven. (Foto NRC Handelsblad / Freddy Rikken)