Eerste Kamer niet eerder ontbonden

DEN HAAG, 23 OKT. De Eerste Kamer zal niet voortijdig worden ontbonden. Premier Lubbers zei gisteren na afloop van de ministerraad dat er “geen dwingende reden” is om de Senaat eerder te ontbinden.

De regering zal daarom in het conflict met de Eerste Kamer “geen messen trekken”. Minister Dales maakte onlangs bekend dat ze de Eerste Kamer volgend jaar mei wil ontbinden om enkele grondwetswijzigingen te kunnen doorvoeren. De Tweede Kamer wordt ontbonden door de verkiezingen van mei volgend jaar, de Senaat pas in 1995 bij de Statenverkiezingen. Een grondwetswijziging moet twee keer door beide Kamers worden goedgekeurd. Tussen beide stemmingen moeten voor beide Kamers nieuwe verkiezingen worden gehouden. De Eerste Kamer is fel tegen voortijdige ontbinding. De voorzitter van de Eerste Kamer, H.D. Tjeenk Willink, stuurde Dales deze week een brief waarin hij aangekondigde dat de Senaat de grondwetswijzingen zal vertragen als het kabinet zijn voornemen zou doorzetten.