Crimineel geld via beurs witgewassen

PAG.15 WITWASSEN

AMSTERDAM, 23 OKT. Het effectenkantoor Nusse Brink heeft sinds 1989 via de Amsterdamse effectenbeurs geld "witgewassen' van een cliënt die volgens het controlebureau van de beurs een “criminele achtergrond” had.

Deze cliënt maakte bij het witwassen gebruik van zijn effectenrekening bij de Kas-Associatie (Kas Ass), de bank van de beurs waar de kleinere commissionairs hun rekeningen aanhouden.

Dit blijkt uit een vertrouwelijk rapport dat het controlebureau van de beurs heeft opgesteld na onderzoek bij het effectenkantoor Nusse Brink, dat in augustus failliet ging. De beurs is voor 60 procent eigenaar van de Kas Ass. “Duidelijk is dat het controlebureau bepaalde praktijken op het spoor is gekomen. De Amsterdamse beurs zal er in samenwerking met de overheid alles aan doen om de effectenhandel hiervan te zuiveren”, zei een woordvoerder van de beurs gisteravond in een reactie. “We zullen hierover de visie van de Kas Ass horen.”

Eerder deze week kwamen witwaspraktijken bij geldwisselkantoren en de ING Bank aan het licht. Naar aanleiding daarvan sprak de Amsterdamse officier van justitie mr. M.A.A. van Capelle in deze krant de verwachting uit dat criminele organisaties hun geld zullen witwassen via de beurs. De zaak-Nusse Brink is de eerste waarin transacties van criminelen op de beurs bekend worden. De als crimineel aangeduide rekeninghouder van de Kas Ass was de op één na grootste cliënt van Nusse Brink. De Kas Ass noemt de rekening van de crimineel “een bedrijfsongeval” en zegt dat het “niet mogelijk is” de achtergrond van cliënten te controleren. “Als een rekeninghouder nooit debet staat, is er voor ons geen reden de rekening op te heffen.”

De relatie tussen Nusse Brink en de cliënt met een criminele achtergrond werd onderhouden door een fiscaal jurist die ook de salarisadministratie deed bij Nusse Brink. Deze fiscalist had volgens bronnen bij justitie banden met het drugssyndicaat van Klaas Bruinsma, die in 1991 op een parkeerplaats voor het Hilton Hotel in Amsterdam werd vermoord.

De Amsterdamse politie en de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) doen momenteel onderzoek naar de gang van zaken bij Nusse Brink. Justitie was gistermiddag niet in staat commentaar te geven.

Uit het beursrapport blijkt verder dat twee van de drie directeuren van Nusse Brink door de criminele cliënt zijn bedreigd, nadat de commissionair “niet overeengekomen transacties” had verricht. Een van de directeuren tekende vervolgens “onder dwang” een schuldbekentenis van 1,7 miljoen gulden aan deze cliënt.

    • Karel Berkhout
    • Paul Wessels